Tusk: Brexit je historijska greška EU-a

Donal Tusk je rekao da Brexit za njega predstavlja 'najtužnije iskustvo' za pet godina mandata (EPA)

Brexit je jedna od najspektakularnijih grešaka u historiji Evropske unije, ocijenio je Donald Tusk u prvom intervjuu otkako je prošle sedmice napustio mjesto predsjednika Evropskog vijeća.

U intervjuu za The Guardian novi predsjednik Evropske narodne stranke (EPP), najjače grupacije u Evropskom parlamentu, rekao je da Brexit za njega predstavlja “najtužnije iskustvo” za pet godina njegovog mandata.

To je bilo burnom razdoblje, obilježenom krizom eurozone u Grčkoj, ogorčenim raspravama o migraciji i dolaskom na vlast predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

‘Laž kao opravdano sredstvo za pobjedu’

Govoreći o američkoj predsjedničkoj utrci 2016. godine i kampanji za Brexit, rekao je da je novi element u politici “neviđena spremnost da se laže o gotovo svemu … da se laž tretira kao opravdano sredstvo za pobjedu”.

Kazao je da bi ovo “besramno” ponašanje diskvalificiralo političare prije samo deset godina.

Tusk smatra da je bivši britanski premijer David Cameron pogriješio kada je organizirao referendum na kojem “nije imao šansu da pobijedi”.

Također je otkrio da je jutro nakon glasanja i dalje vjerovao da se odluka može poništiti.

“Moja namjera je bila da produžim čitavu raspravu u Evropi, ali i u Velikoj Britaniji. Uz ovo, možda sam se (pomalo naivno) nadao da bi rezultat mogao na kraju biti drugačiji”, dodao je Tusk, prenosi Tanjug.

Tusk je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona opisao kao “buduću nadu Evrope” i istinskog prijatelja, ali rekao je da ima problema s “vrlo novim idejama i mišljenjima”.

Protiv Macronovog približavanja Rusiji

Također se usprotivio Macronovom približavanju Rusiji, kazavši da je “dezorijentiran” ovim novim narativom.

“Ako nismo u stanju Ukrajinu zaštititi od ruske agresije, to neće biti problem samo Ukrajini, već i Evropi u cjelini. Nadao sam se da će i ovdje biti vrlo dosljedan.”

Tusk, koji se ponosi znanjem o evropskoj historiji, također je bio kritičan zbog Macronovog odbijanja da otvori razgovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Francusko “ne” dovelo je lidere u regije do očaja, uključujući premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, koji se suočio s nacionalistima kako bi okončao dugotrajni spor oko imena s Grčkom, piše The Guardian.

Izvor: Agencije