IPAK NIŠTA OD UJEDINJENE DEMOKRATSKE STRANKE? Spajanje omela lična sujeta lidera i previranja
Foto: Vladimi Šporčić, Sonja Spasić

Rampa: PROCES INTEGRISANJA STAO POSLE DEVET MESECI

IPAK NIŠTA OD UJEDINJENE DEMOKRATSKE STRANKE? Spajanje omela lična sujeta lidera i previranja

Politika -

Tadić i Lutovac se sastali da vide može li se dalje

Od ujedinjenja Demokratske stranka, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratske stranke u jedinstvenu Ujedinjenu Demokratsku stranku, po svemu sudeći, nema ništa ni u narednom periodu.

Iako je Glavni odbor Ujedinjene DS održan 30. oktobra, a očekivalo se da tada bude određen konačan datum „stapanja“ ove tri stranke i dalje pravne procedure, ništa se nije dogodilo.

Tako, i posle gotovo devet meseci od kongresa Ujedinjene DS, ovaj projekat tapka u mestu. Integrisanje je prvo omela lična sujeta lidera pomenutih stranaka, jer je svako od njih želeo da bude na čelu nove partije, a sada su u prvi plan izbila previranja u DS. Upravo je, praktično, obustava celog procesa, kako saznaje Kurir, i bila povod za sastanak Zorana Lutovca, lidera DS, i Borisa Tadića, predsednika SDS, u centrali demokrata pre dva dana.

- Tadić i Lutovac su se sastali pre dva dana u centrali DS. Tema razgovora je bila Ujedinjena DS, a sastanak je trajao oko dva sata. U ovom trenutku nema konkretnih pomaka u procesu ujedinjenja tri stranke - kaže izvor Kurira i dodaje da ni Lutovac ni Tadić svojim saradnicima nisu iznosili detalje susreta. Boris Tadić nije odgovorio na SMS Kurira s pitanjima, dok Lutovac nije odgovarao na telefonske pozive.

SVI SUKOBI KOJI KOČE STVARANJE UJEDINJENE DS

1 Rat stranaka koje treba da čine Ujedinjenu DS

  • Deo DS besan je zbog uticaja Dušana Petrovića i njegovog pulena Nebojše Zelenovića, lidera Zajedno za Srbiju, na tu stranku. Demokratama smeta što Petrović gura Zelenovića da bude lider nove stranke.
    foto: Marina Lopičić, Stefan Kojić

2 Deo DS nije hteo ujedinjenje sa SDS

  • Neke demokrate ne žele ujedinjenje s Borisom Tadićem jer je pocepao stranku pred izbore 2012. Lomovi nakon tog događaja doveli su do odlaska viđenijih ljudi i pada ispod pet odsto podrške građana.

3 Većina u DS hoće da izađe iz Saveza za Srbiju

  • Većina demokrata očajna je zbog saradnje DS s Draganom Đilasom i opozicionom organizacijom Savez za Srbiju. Demokrate Đilasa krive za finansijski slom i zaduživanje stranke, tvrde da ih je uveo u dužničko ropstvo.

4 Svađa Lutovca sa omladinom i penzionerima

  • Na GO DS raspušteno je 76 odbora DS, uključujući i beogradski, kao i omladina DS i Forum penzionera. I omladina DS i Forum penzionera nisu se slagali sa odlukama rukovodstva stranke.

Kurir.rs / K. B.

Foto: Vladimir Šporčić, Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja