Poljoprivredno zemljište u Crnoj Gori - siromašno, ali produktivno 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Poljoprivredno zemljište u Crnoj Gori iznosi 5.165 kvadratna kilometra ili 37 odsto ukupne površine, a od toga obradivo zemljište iznosi 1.899 kvadratna kilometra ili 13,8 odsto, pokazuju zvanični statistički podaci.

Takođe, prema zvaničnim podacima u u Crnoj Gori samo 741 kvadratni kilomtar čini kvalitetnije poljoprivrdeno zemljište. Kada je reč o kvalitetu poljoprivrdenog zemljišta profesor Biotehničkog fakulteta u Podgorici Mirko Knežević, u izjavi za Radio-televiziju Crne Gore povodom petog decembra, Svetskog dana zemljišta, kazao je da je poljoprivrdeno zemljište u Crnoj Gori u principu siromašno jer je dubina zmljišta 15 centimetara, a za kvaliteniju i uspešniju poljoprivrdenu proizvodnju i obradu potrebno je da bude duboko od 50 do 60 cm.

Međutim, neka zemljišta u Crnoj Gori iako su dosta slabe plodnosti ona su produktivna, poput zemljišta Ćemovskog polja pored Podgorice na kojem se nalazi veliki kompleks vinove loze. To zemljište, kako je kazao Knežević na Ćemovskom polju produktivnije je od, primera radi, zemljišta u Vojvodini gde je zemlja, poznato je, velike plodnostia a razlog dobre produktivnosti tla Ćemovskog polja čine klimatski uslovi, veliki broj sunčanih dana i slično.

Inače, u Crnoj Gori ima dosta neobradivog poljoprivrdenog zemljišta pa je Vlada Crne Gore pre nekoliko godina počela s davanjem državnog zemljišta u zakup. Ova mera pokazla se kao uspešna jer je nekoliko firmi uzelo velike površine zemlje za obradu. Tako je Vlada sklopila ugovore o višegodišnjem davanju zemljišta u zakup na području opština Nikšić, Danilovgrad i Podgorice.

Jedan od takvih ugovora ministar poljoprivrede Milutin Simović sklopio je prošle godine sa tri firme iz Ulcinja, Podgorice i Kotora kada je u zakup dato ukupno 200 hektara zemljišta na kojem će se zasaditi masline i začinsko bilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari