');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

Vesić: Moramo da omogućimo da se sva deca bave sportom bez obzira na materijalno stanje

Školski sport je prioritet za Grad Beograd, jer je naša obaveza da omogućimo svoj deci sa teritorije grada da se bave sportom, bez obzira na materijalno stanje roditelja. Činjenica je da većina dece neće postati vrhunski sportisti, ali je bitno da se fizički aktiviraju, da nauče da gube i pobeđuju, te tako postanu bolji ljudi, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na godišnjoj dodeli priznanja za ostvarene rezultate i doprinos razvoju i unapređenju školskog sporta u gradu Beogradu, koja je danas održana u Starom dvoru.

sport Foto: Beoinfo / Promo
sport

– Uvek pred sobom imamo sportiste koji se takmiče na vrhunskom nivou, osvajače medalja na međunarodnoj sceni, učesnike na Olimpijskim igrama, a pomalo zaboravljamo činjenicu da je školski sport neophodan kako bi se došlo do tih rezultata. Ukoliko nemamo bazu, u budućnosti neće biti ni medalja ni velikih rezultata. Pre šest godina, kada je u pitanju Grad Beograd, odlučili smo da damo prednost školskom sportu. Za sledeću godinu smo u tu svrhu izdvojili oko 51,5 miliona dinara. U Beogradu postoji 175 osnovnih i 75 srednjih škola koje su obuhvaćene ovim sistemom, a posebno smo ponosni na činjenicu da je programom obuhvaćeno oko 120.000 dece. To je baza našeg sporta i mislim da je osnovna funkcija Grada Beograda i lokalne samouprave uopšte, da obezbede sredstva za školski i amaterski sport uz, naravno, i termine za vrhunski sport. Ponosan sam jer svake godine možemo da kažemo da odvajamo sve više novca kako bi se deca bavila sportom – rekao je Vesić.

On je istakao da je za naredne godine planirano nekoliko projekata koji će biti realizovani zajedno sa Beogradskom asocijacijom za školski sport, jer je, kako je rekao, to jedini način za njihovu uspešnu realizaciju.

Svečanost u Starom dvoru
Foto: Beoinfo / Promo
Svečanost u Starom dvoru

– Jedan od projekata popularno zovemo „Besplatna škola sporta”. Pre nešto više od godinu dana rešili smo u dogovoru sa Ministarstvom omladine i sporta da se odvoje određeni termini u školskim salama, kako bi u saradnji sa Beogradskom asocijacijom za školski sport omogućili da se organizuju škole dvoranskih sportova. Naravno, obezbeđeno će biti prisustvo nastavnika, studenata DIF-a i drugih stručnjaka za rad sa decom, kako bi deci bile omogućene besplatne škole sporta. Krenućemo sa pilot-projektom na opštini Čukarica i ukoliko se projekat bude pokazao kao uspešan, proširićemo ga i na druge opštine.

On je dodao da su dva osnovna bazična sporta – plivanje i atletika i istakao da se u tom smislu zajedno sa Atletskim savezom Srbije i u saradnji sa Beogradskom asocijacijom za školski sport razgovara o uvođenju atletike za decu koja se nalaze u izlaznim godinama vrtića, odnosno za decu koja imaju pet i šest godina.

– Tim programom, koji će krenuti već sledeće godine, želimo da podstaknemo decu da stiču osnovne navike kada je sport u pitanju. Ostaje da se reši problem bavljenja sportom dece koja idu u prvi, drugi, treći i četvrti razred osnovne škole. To možemo da rešimo samo u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta. Nije tajna da deca u tom uzrastu ne posvećuju mnogo pažnje fizičkim aktivnostima. To bi moralo da se promeni, jer je to zaista važno. Ulažući u školski sport, ulažemo u budućnost naše dece, ali i u budućnost srpskog sporta. Tako ćemo stvoriti bazu za buduće šampione – zaključio je Vesić.