Policajci optuženi za zlostavljanje i mučenje maloletnika 1Foto: Vesna Torović

U Osnovnom sudu u Nišu počelo je suđenje niškim policajcima Miomiru Petroviću i Miljanu Tatiću, koji su osumnjičeni da su pre tri godine zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforovića.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu (OJT) je posle skoro tri godine podiglo optužnicu protiv dvojice policajaca, koji su u noći između 20. i 21. novembra 2016. godine tukli dvojicu maloletnika prilikom privođenja zbog toga što su na mostu kod Tvrđave u centru grada skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice njihovih vlada, kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Optuženi policajci su negirali krivicu, tvrdeći da su postupali po pravilima policijske službe koja se primenjuju prilikom hapšenja za krađu, kao i da su te noći „postupali po posebnom Planu obezbeđenja, a sve mere bezbednosti bile su podignute na najviši nivo“.

– Mladići su bežali i u rukama su držali zastavu, sa nekim kao kopljem. Nisu stali kad smo im to naredili. Nakon toga sam tom jednom momku, za koga sad ne mogu da se setim koji je od oštećenih, rekao da mora da legne na zemlju i da ne sme da ustaje. Nisam primenio nikakvu fizičku silu prema njemu – rekao je optuženi Petrović.

NJegov kolega je, takođe, na sudu izjavio da nije nekoliko puta uvrtao ruku mladiću koga je priveo „jer nije bilo potrebe da upotrebi silu prinude“.

– Zahtevam da dokaz na sudu budu snimci sa kamere na Tvrđavskom mostu jer će se tu najbolje videti da nisam počinio krivično delo zlostavljanja i mučenja – kazao je Tatić.

Optuženi policajci nisu mogli da objasne zašto su maloletnici nakon privođenja imali vidljive povrede, na čemu je insistirala zamenica osnovnog javnog tužioca.

Branioci optuženih su zahtevali da se izvrši veštačenje lekarskih uverenja o povredama maloletnika kako bi se utvrdila njihova verodostojnost.

Petrović i Tatić su zbog ovog slučaja bili suspendovani, pa vraćeni na posao, a disciplinski je kažnjena i Ivana Milojević, kao i policijski službenik Nenad Brzaković, zbog propusta u radu.

Primenu sile su, međutim, negirale su i njihove kolege Petar Stevanović, Milan Stojanović i Aleksandar Dimitrijević, te Ivana Milojević, koja je primetila da jedan od mladića ima ogrebotinu u predelu brade, ali i kazala da se „oni nisu žalili na postupanje Tatića i Petrovića“.

Novo ročište je zakazano za 7. februar sledeće godine.

Optuženi policajci: Danas je kriv

Niški policajci Miomir Petrović i Miljan Tatić rekli su da su „neki ljudi vršili pritisak na tužilaštvo da se podigne optužnica protiv njih“.

– Najbolji dokaz je za to je da je optužnica podignuta posle tri godine, ali nakon što je izašao tekst u listu Danas. Očigledno je da se vodi medijska hajka protiv nas – rekao je Petrović.

Tatić je kazao da su mediji od ovog događaja napravili slučaj, kao i da je on osramoćen „jer je prikazan kao neki Al Kapone“.

Ovaj projekat finansira Evropska unija u saradnji sa listom Danas. Sadržaj ovog projekta je isključivo odgovornost lista Danas i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenja Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari