Puščana zrna kojim je ubijen JFK dostupni u 3D digitalnoj verziji

Nacionalna arhiva napravila je 3D replike puščanih zrna kojim je ubijen predsednik Džon Ficdžerald Kenedi. Za pravljenje replike obratili su se balističkom timu Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST), koji su upotrebili tehniku nazvanu „focus variation microscopy“. Ona koristi mikroskop sa različitim fokusnim tačkama pomoću kojih fotografiše predmet. Na osnovu takvih, različito fokusiranih detalja, tim je u mogućnosti da kreira 3D površinu. To je vremenski zahtevan posao i naučnici iz NIST-a kažu da su potrošili „nebrojeno mnogo časova“ rada na tom projektu.

PCPress.rs Image

Ova metoda omogućila je naučnicima da kreiraju replike koje su toliko verne originalima da se na njima nalaze i detalji (ogrebotine i zarezi), koji nisu vidljivi golim okom. Pored dva metka koja su bila fatalna za predsednika Kenedija, napravljena je replika i „magičnog metka“ koji je pogodio i predsednika i teksaškog guvernera Džona Konalija. Ovaj metak je bio osnova za poznatu teoriju jednog metka. Takođe, napravljene su replike dva metka koje su vlasti ispalile iz puške Li Harvi Osvalda, kao i metka koji je ranije ispaljen iz iste puške.

PCPress.rs Image

Razlog za ovaj projekat bio je što Nacionalna Arhiva konstantno dobija veliki broj zahteva za pregled i analizu pomenutih puščanih zrna. Kreiranjem njihove digitalne kopije, dobijen je kompromis koji će omogućiti da istraživači mogu da ih vide i proučavaju, bez direktnog dodira sa originalima.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,