Petronijević: Presuda Todosijeviću predstava kosovskog pravosuđa

Odluku Osnovnog suda u Prištini da na dve godine zatvora osudi bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića zbog izjave o Račku, advokat Goran Petronijević smatra skandaloznom predstavom kosovskog pravosuđa. Za RTS kaže sve što Priština govori jeste pokušaj slabljenja pregovaračke pozicije Beograda pred nastavak dijaloga.

Gostujući u Jutarnjem programu, Goran Petronijević kaže da ne treba ništa da nas iznenadi kada je u pitanju pravosuđe u Prištini.

"Priština uporno pokušava da imitira pravosuđe, pokušava da pokaže da je država, a pravosudni sistem i sudska vlast su jedan od elemenata državnosti", navodi Petronijević.

Prema rečima Petronijevića, to čine veoma nespretno i ta presuda pokazuje da su sami sebi pucali u nogu.

"To je potpuno nedopustiv način kvalifikovanja verbalnog istupa nekadašnjeg ministra Ivana Todosijevića, koji je rekao istinu koju ceo svet zna – da je Račak insceniran", kaže Petronijević.

Govoreći o tome da slučaja Račak nema ni u jednoj presudi Haškog tribunala, Petronijević ističe da sve što se radi na Kosovu planirano je u nekim drugim centrima, kao što je Vašington.

Nekada je to bio Brisel, koji bio posrednik sa Vašingtonom, a sada je to direktno Vašington, dodaje Petronijević.

"Sve što se događa na KiM u kontekstu plana SAD za rešavanje problema na Kosovu. Sve što se govori u Prištini ide na slabljenje pozicije Srbije i pregovarača iz Beograda u daljem toku pregovora", ocenjuje Petronijević.

"Tužba protiv Vučića pokušaj izlazne strategije"

Petronijević tužbu protiv predsednika Aleksandra Vučića zbog izjave da je masakr u Račku izmišljotina Vilijama Vokera vidi kao pokušaj izlazne strategije – "tužiti svakog ko izgovori ono za šta svi znamo da je istina".

"Savetujem svakom Srbinu sa Kosova da svaki dan po sto puta ponovi – 'Račak je laž'. Onda ćemo da vidimo da li će procesuirati sve Srbe koji to izgovore ili one koji o samom slučaju govore – kao stručnjaci, političari ili novinari u cilju demaskiranja pokušaja Prištine da postane država."

Petronijević smatra da su optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića još jedna farsa Prištine koja pokušava da sopstveni zločin prikrije tako što će prst uperiti u drugog.

"Ubeđen sam da je Oliver Ivanović najviše smetao u ovom istorijskom trenutku i da Priština stoji i iza nalogodavca i iza izvršioca. Mislim da je jedan od glavnih motiva pokazati prstom na Beograd i uneti razdor između vlasti i opozicije", dodaje Petronijević.

"Optuženi u slučaju ubistva Olivera Ivanovića kolateralna šteta"

Kako kaže, kolateralna šteta će biti optuženi koji se nalaze u pritvoru u kojem su proveli skoro godinu dana bez optužnice.

"U poslednjih šest meseci nije predočen nijedan novi dokaz. Pred isticanje roka od godinu dana navrat-nanos je podignuta optužnica za nekakvo prikrivanje zločina i za nestavestan rad u službi", navodi Petronijević.

Podseća da su još tri osobe koje su u bekstvu označene kao organizatori kriminalne grupe koja je osnovana 2011. godine.

"Te godine su bili sukobi i paljenje administrativnih prelaza. Ako se misli na taj čin otpora za sprečavanje zauzimanja severa KiM, onda verovatno organizovanu kriminalnu grupu predstavlja čitav srpski narod sa severa KiM", navodi Petronijević.

Prema njegovim rečima, nikakva uzročno-posledična mreža ne postoji između onih koji su označeni za vođe kriminalne grupe i ubistva Olivera Ivanovića, posebno ne onih koji su označeni kao pomagači.

Upitan da li svi ti postupci Prištine imaju veze sa tamošnjim političkim trenutkom, Petronijević ukazuje da se precenjuje moć albanskih političara.

"Od Vašingtona zavisi kada će vlada i u kom formatu biti formirana", dodaje Petronijević.

Naglašava da Srbe treba da zanima da ta vlada odmah ukine takse, do kraja primeni Briselski sporazum i formira ZSO i omogući uslove za povratak izbeglih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво