A kako će knjižiti Dečane: Mitropolija tvrdi da Podgorica sprema otimačinu crkava i manastira

V. KADIĆ

07. 12. 2019. u 10:44

Za Mitropoliju crnogorsko-primorsku predloženi tekst Zakona o slobodi vere neprihvatljiv. Šoć: Država bi da postane vlasnik onoga, a kako će tretirati metohijske svetinje koje su bile u sastavu Kraljevine Crne Gore

А како ће књижити Дечане: Митрополија тврди да Подгорица спрема отимачину цркава и манастира

Manastir Ostrog Foto N. Mandić

PREDLOŽENI tekst o zakonu o slobodi verispovesti, koji je Vlada Crne Gore usvojila u četvrtak, neprihvatljiv je za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njene eparhije. Po tom aktu Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gore treba da dokazuje vlasništvo nad crkvama i manastirima koji su njeni osam vekova.

Očigledno je da država kroz zakon pokušava da "na mala vrata" u hramove SPC ugura Miraša Dedeića i njegovu malobrojnu svitu. Ovaj predloženi tekst biće prosleđen poslanicima na usvajanje u Skupštini Crne Gore do kraja decembra.

- Nisam prorok, ali se vidi da se sprema do sada neviđena ideologizacija i politizacija prava na slobodu veroispovesti - upozorio je protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.

U javnosti je juče "procurio" član 62 Predloga zakona u kome se navodi da su verski objekti i zemljište na teritoriji Crne Gore izgrađeni do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica, državna svojina. I objekti izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, takođe su državna svojina. Uprava za nekretnine dužna je da u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona utvrdi verske objekte i zemljište koji su državna svojina, popiše ih i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti.

Advokat Dragan Šoć, koji je svojevremeno bio ministar pravde u Vladi Crne Gore, kaže za "Novosti" da ovaj nakaradni zakon predstavlja otvorenu otimačinu crkava i manastira Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija.

- Nešto slično, koliko ja znam, niko u svetu nije napravio. Živo me zanima kako će država knjižiti Pećku patrijaršiju i manastir Visoke Dečane, jer su oni kao deo Metohije bili sastavni deo Kraljevine Crne Gore od 1912. do 1918. godine. A šta će da rade sa onima koji su pripadali oblasti Boke kotorske, koja nije bila nikada u sastavu Crne Gore nego je postala deo Jugoslavije, odnosno Kraljevine SHS? To što kažu da nema pravni status onaj kome je sedište van Crne Gore, interesuje me da li to znači da neće imati pravni status Nadbiskupija barska i Biskupija kotorska čije sedište je u Vatikanu - kaže Šoć. - Smisao čitave ove priče je da država postane vlasnik onoga čega nikada nijedna država prethodno nije bila.

Pravni savet Mitropolije i Eparhije budimljansko-nikšićke je 27. novembra zvanično dostavio Vladi primedbe na predlog zakona.

- U tom tekstu su na 92 stranice pravno, činjenično i civilizacijski osporavane brojne odredbe predloga zakona. Odgovor na te primedbe, kao ni na one na nacrt zakona od 2015. nismo dobili - kaže dr Džomić. - Od dijaloga, nije bilo ni "d" osim jednog sastanka 26. novembra u Mitropoliji na kome su predstavnici Vlade razgovor pokušali da svedu isključivo na preporuke iz mišljenja Venecijanske komisije.

STID I SRAM

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast da se urazumi, da ne objavljuje rat protiv Boga. I da, kako je naveo, ne nastavljaju bogoborno delo svojih prethodnika bezbožnika.

- Ukoliko bi nastavili započeto delo otimanja i gonjenja Crkve, to bi bio stid i sram Crne Gore i Crnogoraca, bez obzira na to kako se ovde osećali. Nadamo se u Boga da do toga neće doći i da će se vratiti svetinjama, kulturi, odnosno kultu, službi Božjoj - svetoj liturgiji - kazao je mitropolit.

MORAMO SE BRANITI!

EPISKOP budimljansko-nikšićki Joanikije najavljujući veliki crkveno-narodni sabor 21. decembra u Nikšiću, hramu Svetog Vasilija Ostroškog, poručio je:

- Ako imamo vere i obraza moramo se suprotstaviti. Kao što su to i naši preci radili. Moramo čuvati svoju veru, i svoje hramove, svoje svetinje. Nije ovo nikakva borba protiv države. Ovo je borba protiv nepravde! Napadnuti smo, moramo se braniti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Milan

07.12.2019. 16:31

A kako ce drzava Crna Gora da dokaze da su manastiri i crkve gradjene drzavnim sredstvima? Ako su manastiri i crkve Dukljanske zasto su motivi i istorija tih gradjevina Srpski? Kako ce dokazivati da su Djurdjevi Stupovi kod Berana ili manastir Moraca gradjeni iz drzavnog budzeta ?

MORAVAC

07.12.2019. 17:19

Visoke Decane nikad ne bi bilo sastavni deo crne gore da vam crnogorski aleksandar karadjordjevic nije dao posle Prvog Balkanskog Rata.Sve na racun Rasana i Moravaca.