Најновије

Пети КММФФ од 11. до 14. децембра у Грачаници

Пето издање Косово и Метохија међународног филмског фестивала (КММФФ) биће одржано од 11. до 14. децембра у Дому културе Грачаница.

Борис Миливојевић и Срђан Тодоровић на пресу филма "4 руже" (Фото: Синефест/Филмстар)

У богатом фестивалском програму су  најновија домаћа филмска остварења, као и страни филмови који су освојили престижне награде на најзначајнијим европским фестивалима.

Публици ће бити представљен филм „Асиметрија“, прво дугометражно остварење Маше Нешковић које је велику пажњу привукло током премијерног приказивања на недавно одржаном Фестивалу ауторског филма. Драма у којој главне улоге тумаче Мира Јањетовић, Младен Совиљ, Уликс Фехмиу, Дариа Лоренци и Тамара Крцуновић, кроз три наративна тока прати питања трансформације љубавних односа током времена и разлоге због којих се везе распадају.

У фестивалском програму издваја се и биоскопски хит „Реална прича“, редитељски првенац Гордана Кичића. Главни јунак ове приче је глумац Вељко који је имао тренутке славе, али схвата како она може да буде пролазна. Поред Кичића у филму играју Нина Јанковић, Војин Ћетковић, Катарина Гојковић, Бранимир Брстина, Светозар Цветковић.

Крими драма са елементима комедије, „Четири руже“ Василија Никитовића, која управо стиже у биоскопе,  доноси нам причу о једном обичном човеку пореклом из Звечана привученог светлима престонице са својим чарима и пороцима, кроз коју откривамо дилеме и идеје са којима се свако од нас сусретне пре или касније. Главне улоге тумаче Милош Самолов, Драган Гаги Јовановић, Срђан Жика Тодоровић, Борис Миливојевић, Нада Мацанковић, Соња Колачарић, Драгана Дабовић, Милутин Милошевић.

Вишеструко награђиван на домаћим и регионалним филмским фестивалима, филм „Ајвар“ у режији Ана Марије Роси са Наташом Нинковић и Сергејем Трифуновићем у главним улогама, прати брачни пар чији ће долазак у Србију за празнике променити из корена њихов гастарбајтерски живот.

Фестивал представља и два остварења из региона – зомби комедију Предрага Личине „Последњи Србин у Хрватској“ и драму „Пијавице“ у режији Драгана Маринковића чији је сценарио писан по истоименом роману Давида Албахарија, а главне улоге тумаче Никола Ђуричко и Лазар Ристовски.

Пред публику стиже и драма „Синоними“, овогодишњи добитник Златног медведа у Берлину. Филм Надава Лапида прати младог Израелца који по сваку цену жели да израелско држављанство замени француским, а млади пар са којим се спријатељио има чудне идеје о томе како да му помогну. Добитник награде за најбољег глумца на фестивалу у Венецији, Лука Маринели, тумачи главну улогу у историјској романтичној драми Пјетра Марчела „Мартин Еден“, филмској адаптацији познатог романа Џека Лондона чија је радња премештена у Напуљ 70-их година 20. века. У оквиру стране селекције, стиже и нови филм Абела Фераре „Томазо“ који поставља питање да ли остарели главни јунак може да нађе срећу у улози супруга и оца.

Као и претходних година, фестивал је припремио богат програм и за најмлађу публику. Тако ће у суботу, 14. децембра током дана бити приказани породични и анимирани синхронизовани филмови - „Аилово путовање“, „Солан и Лудвиг: Мисија на Месец“, „Лоте и изгубљени змајеви“ и „Чувена инвазија медведа на Сицилију“.

Посетиоци фестивала имаће прилику да гласају и на тај начин изаберу најбољи домаћи филм који ће бити проглашен на затварању КММФФ-а. 

Богатим програмом КММФФ жели да ојача културну понуду у српским срединама на Косову и Метохији. После успешних издања која су одржана у Косовској Митровици, Звечану, КММФФ се, као  претходне две године организује у Грачаници.

Фестивал организује Европски културни форум уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и у партнерству са Домом културе Грачаница.

Прочитајте ОВДЕ   шта вас то очекује у Народном позоришту.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА