');
Najnovije vesti
Blic Vesti Beograd

VANDALIZAM NA KALEMEGDANU Ižvrljana Grobnica narodnih heroja

Da su spomenici na meti vandala, nije ništa nepoznato. Ispisivanje grafita, nestajanje bronzanih delova ili mesinganih slova samo su neki od činova koji su se dešavali na skulpturama širom srpske prestonice. Ovoga puta, meta je bila Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
spomenik kalemegdan grobnica narodnih heroja Foto: T. Valič / Tanjug
spomenik kalemegdan grobnica narodnih heroja

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se fotografija na kojoj se vidi grafit "Smrt komuni", a koji je osvanuo na grobnici u kojoj su sahranjeni narodni heroji Ivan Milutinović, Đuro Đaković, Ivo Lola Ribar i Moša Pijade.

Pročitajte još

"Notorni bezobrazluk, neznanje, nevaspitanje... Može neko da se ne slaže politiški sa onim za šta je bio Lola Ribar, ali elementarni je red da se grobovi i spomenici ne skrnave" - jedan je od komentara na Tviteru.

"Nikakvog opravdanja nema nikakvo skrnavljenje nikakvog spomenika, groba... To se od antike naovamo smatra za neoprostiv zločin" - prokomentarisao je drugi korisnik Tvitera.

Spomenik kulture od 1983. godine

Grobnica narodnih heroja izgrađena je 1948. godine, a za spomenik kulture, odlukom Skupštine grada Beograda, 1983. proglađena je za spomenik kulture.

Biste Iva Lole Ribara i Đura Đakovića izradio je 1949. godine beogradski akademski slikar i vajar Stevan Bodnarov, a biste Moše Pijade deceniju kasnije izradio je njegov sugrađanih i kolega Slavoljub Stanković.