Prestonica i u nedelju bila u neslavnom svetskom vrhu: Otežano disanje zbog magle i smoga

L. Đ. T.

09. 12. 2019. u 00:10

Po podacima zvaničnog gradskog sajta "Beoeko", vazduh varirao od zagađenog do prihvatljivog

Престоница и у недељу била у неславном светском врху: Отежано дисање због магле и смога

Slaba vidljivost na novobeogradskom delu auto-puta

GUSTA magla i smog i u nedelju su okovali prestonicu. Beograd je i u nedelju kao i prethodnih nekoliko dana bio jedan od najzagađenijih gradova na svetu. Da se teško disalo potvrdili su i podaci sa zvaničnog gradskog sajta "Beoeko", koji je u 13.00 ocenio vazduh u prestonici kao "zagađen". Takva situacija beležila se i tokom prepodneva, a oko 14.00 vazduh je postao "prihvatljiv".

Beograd je tokom prepodneva varirao na listi deset najzagađenijih gradova na svetu koja se ažurira na sajtu Airvisual, a u popodnevnim časovima je pao na 15. mesto po zagađenosti. Najlošiji vazduh su udisali Pančevci, za nijansu je bolje na opštini Novi Beograd, a u stopu ih je pratila opština Stari grad.

Gradonačelnik Zoran Radojičić je istakao da su projekti na kojima Grad u ovoj oblasti radi veoma važni kako u borbi protiv klimatskih promena, tako i za poboljšanje kvaliteta životne sredine.

- Sagorevanjem fosilnih goriva oslobađamo velike količine ugljen-dioksida, glavnog gasa odgovornog za nastanak klimatskih promena. Takođe, nastaju štetne čestice i gasovi, a uvođenjem energetski efikasnih zgrada, ta količina fosilnih goriva će se smanjiti, što direktno poboljšava kvalitet vazduha koji udišemo i smanjuje efekat klimatskih promena. Ovim projektima građani i Gradska uprava zajedno doprinose cilju na koji smo se obavezali kada sam prošle godine potpisao Povelju gradonačelnika za klimu i energiju, da do 2030. smanjimo nivo ugljen-dioksida za 40 odsto - zaključio je Radojičić.

Korišćenje fosilnih goriva za zagrevanje stanova i drugih objekata svakako najviše doprinosi zagađenju vazduha u Beogradu.

- Beograd intenzivno radi sa "Beogradskim elektranama" na gašenju kotlarnica. Dosadašnje gašenje oko 1.200 kotlarnica na ugalj i mazut, ostalo je svega 38 na području Beograda, prema procenama je za efekat imalo smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 500.000 tona godišnje.


OSETLjIVE GRUPE

ZDRAVSTVENE tegobe zbog zagađenosti vazduha se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti značajnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na zvaničnom gradskom sajtu.

Preporučuje se izbegavanje naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini i da se obavljanje aktivnosti preusmeri na zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Ostalim građanima savetuje se da skrate dužinu boravka na otvorenom, smanje intenzitet napornih aktivnosti, prave češće pauze u svim aktivnostima.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Драган

09.12.2019. 15:44

Зар нема никога да напише и донесе закон: "Свакоме ко упали пећ на течно или чврсто гориво - мандатна казна: метак у чело!"