politika

Agencija kaže: Ministar Nebojša Stefanović nije u sukobu interesa zbog poslova svoga oca

Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da Branko Stefanović nije na bilo koji način angažovan u firmi GIM, iako je utvrđeno da je putovao u Saudijsku Arabiju kao pravni savetnik.
nebojsast
Foto: Beta/MUP Srbije

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da Branko Stefanović, otac ministra Nebojše Stefanovića, nije vlasnik, zakonski zastupnik, niti zaposlen po bilo kom osnovu u privrednom društvu GIM. Iz Agencije u saopštenju navode i da to što je GIM kupovao naoružanje od Krušika ne predstavlja sukob interesa ministra Stefanovića, prenosi Fonet. Povodom navodne umešanosti oca ministra u trgovinu oružjem između GIM i Krušika, ova Agencija izvršila je proveru ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede odredaba Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Ono što su utvrdili je da Branko Stefanović od osnivanja privrednog društva GIM, koje je osnovano kao privredno društvo za proizvodnju, trgovinu i spoljnotrgovinski promet 31. oktobra 1990. godine, nije bio ni vlasnik, ni zakonski zastupnik, niti je bio zaposlen po osnovu ugovora o radu, kao ni po bilo kom drugom osnovu, niti je na bilo koji način angažovan u GIM. Ustanovljeno je i da Branko Stefanović nije bio osiguranik privrednog društva GIM.

Reklame

Zanimljivo je dakle da agencija navodi da Branko Stefanović nije uopšte NI NA KOJI način angažovan od strane GIM-a, iako je BIRN prošle nedelje utvrdio da je on putovao je 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a?! Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom rekao:

"Dakle, Branko Stefanović, kaže - bio je pravni savetnik tu i tu. On je, čovek, inače, ekonomista… Pa šta ako je bio, ne razumem. Jel to neko krivično delo?

Agencija u saopštenju dalje navodi da je "na osnovu izvršene provere zaključeno je da kupovina naoružanja Krušika od strane privrednog društva GIM ne predstavlja sukob interesa ministra Stefanovića, odnosno ne može da utiče na nepristrasno i nezavisno vršenje javne funkcije ministra, te da ne postoji odnos zavisnosti koji funkcioner mora da izbegava pri vršenju javne funkcije, niti je u suprotnosti sa njegovom obavezom da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje funkcije".

Agencija je istakla da nije istraživala niti je analizirala formiranje cena naoružanja na tržištu, imajući u vidu da je utvrđeno da ne postoji odnos zavisnosti, koji bi ministar Stefanović kao funkcioner trebalo da izbegava pri vršenju javne funkcije.

U postupku provere Agencija je pribavila informacije od GIM, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Registra pravnih lica koja se bave prometom oružja, delova za oružje i municije, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i Agencije za privredne registre.

Od kada je ova afera dospela u žižu javnosti, mnoge javne ličnosti i stranačke kolege komentarisali su i nagađali, kao i izražavali svoj stav o tome da li je ministar Stefanović zaista u sukobu interesa. Između ostalog, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić medijima je dao nekoliko kontradiktornih izjava na ovu temu.

"Znate li šta je on? On je obični zaposleni tamo. On nije direktor, nije vlasnik, ništa od toga, ako je za bilo šta kriv nek ide u zatvor, on je zaposlen tamo", rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali se nekoliko dana kasnije ispravio, istakavši da je izneo pogrešnu informaciju.

Podsetimo radnik fabrike "Krušik" Aleksandar Obradović, već više od dva meseca se nalazi u kućnom pritvoru pošto je ukazao putem medija na moguće nepravilnosti u trgovini oružjem, otkrivši vezu Branka Stefanovića, GIM-a i Krušika u procesu prodaje oružja na stranim tržištima po povlašćenim cenama. Dok je Tužilaštvo za organizovani kriminal tek nedavno zatražilo od BIA i VBA da prikupe potrebna obaveštenja o trgovini u valjevskom "Krušiku".