Nezapamćen skandal u svetu sporta: Rusija izbačena sa Olimpijskih igara, ali ne i Evropskog prvenstva u fudbalu

B. Vlahović/Novosti online

09. 12. 2019. u 11:48

Izvršni komitet VADA suspendovao je ruske sportiste sa učešća na Olimpijskim igrama u naredne četiri godine

Незапамћен скандал у свету спорта: Русија избачена са Олимпијских игара, али не и Европског првенства у фудбалу

Čelnici ruskog Olimpijskog komiteta

IZVRŠNI komitet Svetske antidoping agencije (VADA), odlučio je u ponedeljak na sastanku u Lozani da ponovo kazni Rusiju, pa njeni sportisti neće moći da učestvuju četiri naredne godine na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima. Istovremeno, oni ruski sportisti koji nisu koristili nedozvoljena doping sredstva moći će da se takmiče, ali ne pod ruskom, nego pod neutralnom zastavom. Osim toga, Rusija neće moći da bude domaćin svetskih prvenstava, između ostalih, u odbojci 2022. i u hokeju na ledu 2023.


Saradnici i rukovodioci Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije neće moći da posećuju naredne četiri godine svetska takmičenja. Kažnjena je i Ruska antidoping agencija i neće moći da obavlja kontrolu.



Do novog skandala je došlo zbog toga što je VADA ustanovila da je bilo prevara sa bazom podataka od 2012. do 2015. godine. U VADA su tvrdili da ona nije bila potpuna, a ni autentična. Iz baze podataka moskovske laboratorije je nestalo na stotine podataka, a neki fajlovi su bili promenjeni. Za manipulaciju podacima Izvršni komitet VADA je optužio ruske vlasti.


Ipak, Rusija će moći da bude domaćin dela Evropskog prvenstva 2020. u fudbalu, jer, kako kaže predsednik VADA Krejg Ridi, ono nije veliko međunarodno takmičenje.


Zbog mućkanja sa dopingom, ruski sportisti nisu mogli da učestvuju na Zimskim olimpijskim igrama 2018, a prijave ruskih "čistih" sportista su se razmatrale individualno.



Linda Heleland, potpredsednica Svetske antidoping agencije, zalagala se da se Rusima potpuno zabrani nastup na OI, kako bi ih prisilili da shvate da moraju da dovedu u red svoju antidoping službu i da im sportisti ne uzimaju nedozvoljena sredstva. U VADA tvrde da znaju prezimena svih sumnjivih ruskih sportista.

Rusija namerava da se u narednih deset dana žali na odluku VADA Sportskom arbirtažnom sudu KAS.



U Moskvi su znali već prošle nedelje da VADA namerava da kazni Rusiju, pa su novinari zamolili premijera Dmitrija Medvedeva da prokomentariše novi skandal.


- Sve to liči na beskrajni antiruski serijal. Mi moramo i dalje da se borimo protiv dopinga i u tome nismo bezgrešni. Ali, nisu samo naši sportisti uzimali doping. Šta je sa drugima, jesu li oni bezgrešni - zapitao je premijer Dmitrij Medvedev, koji kao i mnogi drugi u Rusiji smatraju da je doping afera vezana i sa sadašnjom političkom situacijom u svetu.


I SELEKCIJE ISKLjUČIVO BEZ GRBA, ZASTAVE I HIMNE

UKOLIKO rukometašice Rusije u Kumamatu postanu prvakinje sveta, one će automatski izboriti i Olimpijske igre. Međutim, u Tokiju neće moći da se takmiče pod svojom zastavom, već kao neutralna selekcije. VADA je, inače, saopštila da ukoliko se fudbalska reprezentacija kvalifikuje za SP u Kataru 2022, neće moći da nastupi pod svojim obeležjima.

- Ako se kvalifikuje, tim koji predstavlja Rusiju neće moži da učestvuje, ali pošto već postoji mehanizam koji je uspostavljen, Rusija može da se prijavi za učešće na neutralnoj osnovi - kaže predsednik Komisije za žalbe VADA Džonatan Tejlor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (67)

кадија те тужи кадија ти суди

09.12.2019. 11:54

Полуфашизам полукружи полусветом...

Мартиновић Бернард

09.12.2019. 11:58

Као да на западу нема допинга. Али кад је Русија или Србија у питању онда нам деле драконске казне. Западна гамад.

Inat Max

09.12.2019. 12:05

Uvek se tako zapocinje...preko sporta...pa se nastavi sve do upotrebe vojske.Koliki pritisak na Rusiju po svim vertikalama i horizontalama,strasno!

Пензионер

09.12.2019. 12:07

Тако је било и са Србијом, на крају напад НАТО , Русија да се спреми и на први наговештај напада НАТО злочинаца, избрисати их са карте света. Они док не добију по глави, неће се смирити.

Miroslava

09.12.2019. 12:13

Rusija je izbačena VADA odlukom, ruski spirtisti mogu pojedinačno da učestvuju bez državne zastave i ostalih obeležja.

Boba

09.12.2019. 12:16

Nekad su ratovi prestajali da se održe OI, Hitler je dozvolio crncima da učestvuju na OI, a sad u dobe demokratije.....SRAMOTA

Bratomir Tasić

09.12.2019. 12:18

Znači cela nacija se drogira? Ili su pojedinačno utvrdili da se svaki od 160 ili koliko sportista dopinguje? Moraju pojedinačno da dokazuju da ne koriste supstance? Koliko apsurda, licemerja, mržnje i nesportskog ponasanja wade. Sila nekontrolisana. Sramota sporta.

Marijanovic

09.12.2019. 12:20

Srbija da Bojkotuju Olimpiadu dokle god je Rusija saspendovana. U stvari, Pravoslavni narod treba da Bojkotuje Olimpijade takodjer. Dosta nam je Zapada.

Pp

09.12.2019. 14:05

@Marijanovic - A Rusi su bojkotovali kad su nas izbacili sa svih sportskih takmičenja 90-ih zbog sankcija...ne lupetajte više gluposti.

Sone

09.12.2019. 13:46

@Suad - Jeste,to svi znamo ali ispade da se samo Rusi dopinguju.Svi se dopinguju ,mnogi nisu uhvaceni jer koriste doping koji jo i ne postoji u zvanicnim registru.Naravno da ce bacuske biti crne ovce jer zapad po svaku cenu zeli da predstavi Rusiju kao kriminalnu.Nisam rusofil i negotivim ih ali ovo je toliko providno sta rade Rusiji.

Горан

09.12.2019. 12:23

А где су докази ВАДА-е? Ваљда онај који оптужује мора да докаже.

NATO u BLATO

09.12.2019. 12:33

Čak ni Hitler na olimpijskim igrama organizovanim u Berlinu 1936-e godine nije zabranjivao učešće stranim sportistima iz zemalja koje je smatrao neprijateljskim, a bilo kome prigovarati za doping u situaciji kada se američki sportisti uopšte i ne testiraju na zabranjene supstance je više nego smešno. Danas Rusija, a sutra ko zna ko, ovo ovako neće da može dugačko. Amerika će kad tad morati da bude ugušena u krvi. Naravno, što pre to bolje.

Cvele

09.12.2019. 12:42

Iz solidarnosti prema braci Rusima ni srpski sportisti nece ucestvovati. Ajd da vas vidim sad:)

Dragan

09.12.2019. 14:08

@Cvele - Ako se dokaze da je namestena afera treba svi da odustanu jer u sportu nema mesta za politiku. Nije ovde pitanje da li je Rusija ili Tunguzija, ako se politika umesa otvoreno u sport treba masovno da se bojkotuje. Stvarno ne razumem ove glupe komentare

Slobodan - Boda

09.12.2019. 14:08

@Cvele - Za Vas Cvele, isti odgovor kao gore za famoznog S.D. Ako mi objave komentar :).

bager

09.12.2019. 13:45

@Nele - Ne samo da americki sportisti koriste doping supstance nego niko nema pravo da im vrsi antidoping kontrolu ! Posle niz godina oni sami izjavljuju da su koristili doping sredstva,,koja u tom momentu nisu mogla biti otkrivena,,,dzaba se cuvaju uzorci godinama ako to ne vazi za sve sportiste,,Ameri su bili i ostali djubre od nacije

brka

09.12.2019. 14:56

@Nele - Jedva im se glave vide od tolikih napumpanih misica. A od zena dovoljno da pogledate Serenu Vilijams, Majka Tajsona bi nokautirala u ringu. Norveski skijasi svi do jednog boluju od astme kako bi legalno uzimali doping i nikom nista.

S.D.

09.12.2019. 12:54

Sade ste vi srbi na redu pokazite solidarnost sa ruskom bracom i odustanite od takmicenja tamo gde nema rusa.

Činjenice

09.12.2019. 14:02

@S.D. - Vidim oni su 90-ih bili solidarni sa nama kad su nas izbacili sa svih sportskih takmičenja zbog sankcija...na lupetaj gluposti.

Slobodan-Boda

09.12.2019. 14:07

@S.D. - Odvratan,cinican,bezobrazan komentar. U principu, ne odobravam nikako doping, samo me interesuje sta je sa drugim drzavama jer nisu ruski takmicari jedini kojima se (ako je) pronaslo da se "dopinguju".Kako je sa drugima? Ili je kod nijh u "manjoj meri" pa nije "strasno"? Mogao bih da zamislim da neutralna medj. komisija kontrolise svakog takmicara pre takmicenja, ali da iskljuce celu zemlju i time i one postene kojih sigurno ima mnogo vise, to je vec nasilje.A Vama S.D: sramota je to sto pisete.

Мр Радомир Шћепановић

09.12.2019. 14:21

@S.D. - Svo koji nisu anglosaksonci treba da otkazu ucesce svojih sportista na Olimpijadi!

Lazar

09.12.2019. 14:56

@S.D. - Kao sto su ruska braca pokazala solidarnost sa nasim sportistima devedesetih tokom embarga kad nam je bilo zabranjeno... Jesu se solidarisali? Nisu. Molim lepo.

Ilija ikic

09.12.2019. 17:32

@S.D. - Rusi su izbačeni jer njihova antidoping agencija nije kontrolisala doping nego ga prikrivala.Naša doping agencija svake godine uhvati nekoliko sportista i diskvalifuje ih, a ruska država organizuje i prikriva doping.Ajd sad botovi. Pozor. Start.

Miladin

09.12.2019. 13:26

Krajnje je vreme da majka Rusija i njen najveci predsednik Vladimir Vladimirovic Putin na ovo besramno ponasanje i odluku odgovore organizovanjem Pravoslavnih olimpijskih igara svih pravoslavnih zemalja na svetu. PA da vidimo ko ce posle moci da donosi zabrane ucesca Rusije na bilo kakvom takmicenju! Zivela bratska Rusija! Vecno ziveo car pravoslavlja i svih pravoslavnih zemalja Vladimir Vladimirovic Putin uz Aleksandra Vucica jedini borac za slobodni svet a protiv zle Amerike i NATO!

milan lala

09.12.2019. 13:34

Ozbiljan rat zapadnih hegemonista protiv Rusije vodi se na : propagandnom , ekonomskom , politickom, vojnom a evo sad i zvanicno i na sportskom planu . Da bi sebe odbranila a i ostatak slobodnog sveta Rusija mora pokrenutu organizaciju i formiranje novih istinskih medjunarodnih organizacija jer ove koje danas postoje sve su u sluzbi zapadne hegemonije .

Sone

09.12.2019. 13:42

Nevolim Rusofilstvo i preuvelicavanje Rusije ali ove je kriminal sto rade Rusiji! Zar nema ni jedna druga nacija gde se sportisti dopinguju?Armstrong kao US gradjanin otvoreno prica sta je radio kad su mu drzavni lekari menjali krv uoci trka i nikom nista.Steroidi,sumnjivi suplementi, muljaza s testovima 80% velikih nacija dopinguju svoje sportiste nista novo!

Белгород Ц.З.

09.12.2019. 13:52

Ајмо сад бојкот Србије олимпијских игара,па Кина,Индија,Иран и остали на нашој страни. Па нек трче само каубоји и британци.

Vojvoda Moracki

09.12.2019. 13:53

Americki sportisti samo kazu da se ne dopinguju i njima se vjeruje na rijec.

Nesa

09.12.2019. 14:59

@Vojvoda Moracki - Za to su se izborili. Nije pravedno ali je tako. Kad si velika sila mozes sve. Od kuknjave nema nista.

Pantelija

09.12.2019. 13:56

Ja sta radie ovi na zapadu sto bi rekao legendarni srbski reziser Emir-Emko Kusturica. Odmah povuci srbe sa takmicenja i gastarbajtere iz NATO zemalja, pa ce oni onda vidjeti sa kim imaju posla.

mesa

09.12.2019. 13:59

rusi su sila svugde ih izbacuju i zabrane im udaraju eto ko su rusi pijani i sad dopingovani

Drago

09.12.2019. 14:00

Stvarno sramota za ceo sport i svet. Ali ono trcanje Rusa na proslom prvenstvu citavih 90 min je svim kladionicarima sirom Srbije privuklo paznju.

Suverena

09.12.2019. 14:50

Psihopate ameri su pre 30-40 godina, trovali vakcine za rusko trziste da bi oslabili rusku déçu - njihov najveci strucnjak koji je radio za Merkelove labaratorije, PRIZNAJE U VIDEU, da je hteo da pobede Ruse na Olimpiskim igrama i da je zato trovao rusku decu! Youtube: dr hilleman, merck!

Macak Cira

09.12.2019. 14:52

Suspendujte Evropsko Prvenstvo u fudbalu, pa nek im WADA pravi stadione, a MOK suspendovati sve dok se ne izvinu i vrate medalje koje su ukrali i dok ne vrate pare koje su ukrali od RUS-ade. A za to vreme Rusija ce imati vremena da radi na osnivanju novog olimpijskoj komiteta, sa prijateljskim nezavisnim drzavama koji ce biti politicki nezavistan od Zapada, a posebno Amerike.

Tako Rusima i treba

09.12.2019. 14:53

što nisu zgazili Evropu kad su pobedili Napoleona pa Hitlera!! Sad nek ih evropski genocidni ološ iz Amerike napadne.

Dve olimpijade

09.12.2019. 14:55

2040 godine na jednim OI će moći da učestvuju samo NATO (bez Turske) i pojedine poltronske zemlje a na drugim ostalih 150-ak zemalja

Bronzana

09.12.2019. 16:53

@Dve olimpijade - A tako! Neka onda odmah podele sebi zlatne medalje i bez takmicenja. Duh olimpizma seli se na Mars.

toma

09.12.2019. 15:05

Sve je to prljava politika protiv Rusije? Kome odgovaraju Američki košarkaši,atletičari,hokejaši,plivači itd.?njima veruju na reč i to je dovoljno.!? Nema više sporta?umešala se u njega politička propaganda protiv država koje im nisu po volji,FIFA radi što im se naredi od Amera,Engleza i slične bande. Al jednog lepog dana će to lepo sve i pući.

Zoran

09.12.2019. 15:08

ljudi moji sta ti amerikanci i engkezi rade pa to je preslo sve granice. Ponizavaju Rusiju i pritisak rade gdje god mogu. Kako toj bagri stati na kraj? Kad se norveska skijasica dopingira onda kazu da joj je to od kreme za usne, a Rusiju napadaju non stop. Nisam neki veliki rusofil ali ovo je sramota sta se radi. Djubrad.

Rade Bg

09.12.2019. 15:47

Predlazem da se svi srpski sportisti povuku iz takmicenja za olimpijadu,posto nisu svi jednako tretirani! To nije OLIMPIJADA!!!

Jovo Ninković

09.12.2019. 15:54

A šta ako nas Rusi sve dopinguju pa nas ne bude dovoljno za takmi čenja. I ovako smo Svevišnjeg osudjeni na nestanak zbog našeg nepodnošenja, samoživosti, mržnje i podlosti. Dakle, svega onoga što je njemu strano. A blizo smo nestanku. Nestajala su i druge civilizacije.

Boki

09.12.2019. 16:11

Koliko se secam pisanja po raznim sajtovima, americki kosarkasi su na OI i SP izuzeti od doping kontrole. neka me neko demantuje, molim vas. Ne podrzavam doping, ali ovo je prava politicka ujdurma...Nedavno rekose da ce Rusiju izbaciti iz sistema SWIFT(valjda zbog dopinga Ruskih bankara:-)) Nazalost svima je jasno kuda ide ova planeta i ko je gura u tom pravcu. Pitanje je samo kada ce se to desiti.

Bojan Tovirac

09.12.2019. 16:25

Kako bi blo prelijepo da nas srpski sportista koji bude nosio srpsku zastavu da je okrene naopačke. To bi bio potez decenije!

Милутин

10.12.2019. 01:32

Срамота! Спорт је поново слуга фашизма. Американци су изузети из допинг-контроле.