Najnovije vesti
Vesti Svet
KORAK DO GLASANJA O OPOZIVU Odbor za pravosuđe danas raspravlja o dokazima protiv Trampa

KORAK DO GLASANJA O OPOZIVU Odbor za pravosuđe danas raspravlja o dokazima protiv Trampa

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma američkog Kongresa održaće danas javni pretres na kojem će biti razmatrani dokazi prikupljeni tokom istrage, a u čijem fokusu je bio Trampov zahtev Ukrajini da istraži bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, jednog od vodećih kandidata za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke.

tramp NATO Foto: Will Oliver / EPA;
tramp NATO

Odbor razmatra predlog opoziva, prema kojem bi Tramp bio optužen za zloupotrebu položaja kada je reč o politici prema Ukrajini i za opstrukciju Kongresa, zbog odbijanja da sarađuje u istrazi.

Demokrate bi trebalo da reše i pitanje da li će napisati treći osnov za opoziv, a to je opstrukcija pravde, koji bi bio zasnovan na izveštaju bivšeg specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore 2016. godine.

Članovi Predstavničkog doma iz Demokratske stranke tokom vikenda razmatrali su informacije koje su dobili od Odbora za obaveštajna pitanja i stručnjaka za ustavno pravo koji su u sredu svedočili u Kongresu.

Sa druge strane, republikanci su zatražili od predsedavajućeg Odbora Džerolda Nedlera da odloži pretres u ponedeljak, da bi imali dodatno vreme da razmotre dodatni materijal iz istrage o opozivu.

- Članovi Odbora za pravosuđe ne mogu da razmotre hiljade i hiljade stranica dokumenata na suštinski način za nekoliko sati - napisao je republikanski član odbora Dag Kolins u pismu Nedleru, prenosi Glas Amerike.

Nedler je za Si-En-En odbacio te tvrdnje, navodeći da su dokumenta koja su podneta u subotu, u suštini izveštaj Odbora za obaveštajna pitanja koji je prošle nedelje predstavljen i republikancima i demokratama.

O predlogu opoziva Trampa, posle usvajanja u Odboru za pravosuđe, mora da se izjasni donji dom Kongresa u punom sastavu, pre nego što bude održano suđenje u Senatu na kojem dvotrećinska većina odlučuje o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen.

Većinu u Senatu imaju republikanci i malo je verovatno da će glasati za smenu američkog predsednika.