09. decembar  2019. 13.08  →  17.17 | Izvor: RTV (Danijela Jankov)

Zrenjanin: Podeljeno 40 auto - sedišta za decu

ZRENJANIN -

Agencija za bezbednost saobraćaja je u saradnji sa Lokalnom samoupravom Zrenjanin organizovala podelu besplatnih auto-sedišta za decu. Dečja auto-sedišta za mališane uzrasta od jedne do tri godine, dobilo je prvih 40 beba rođenih u oktobru mesecu.

video icon

Pre podele sedišta, predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja održali su predavanje o važnosti upotrebe auto-sedišta za decu, dok je nakon toga za roditelje organizovana i praktična obuka.

Ove godine lokalna samouprava Zrenjanin podelila je 100 sedišta , od kojih je 20 obezbedila Agencija za bezbednost saobraćaja.

"Značajno je to svakom roditelju i cilj će nam biti da se ova akcija toliko poveća da svako ko postaje prvi put roditelj dobije sedište. Na žalost još nismo u toj situaciji ali verujem da ćemo to u narednom periodu biti", kaže Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Smanjenje stradanja dece u saobraćaju i podizanje svesti roditelja o značaju korišćenja dečijih zaštitnih sistema u vozilu, jedan je od prioriteta Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

"Mi smo upravo to predavanje koncipirali na takav način da ljudima objasnimo da deca stradaju u saobraćaju, da najviše stradaju kada su sa roditeljima, njih 56 posto strada kada je sa roditeljima, i mi smo stavili akcenat na praktičnu obuku za upotrebu dečijih autosedišta", objašnjava Radivoje Trifunović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u proteklih pet godina u Srbiji je povređeno 7.600 dece, od kojih je 200 teško povređeno, a 65 poginulo.

 

Broj komentara: 1

Biljana  09. 12. 2019. | 17:41
Hoce biti I za decu koja su u novembru rodjena?