NOVI PAZAR – U skladu s planom Uprave grada za ozelenjavanje gradskih površina, u Novi Pazar danas je stigla druga isporuka od 353 sadnice. U pitanju su velike sadnice ukrasnih biljaka, koje će, kako najavljuju nadležni, od sutra početi da se sade u različitim delovima grada.

Prvih 285 sadnica već je zasađeno na Rekreacionom centru, u blizini škola, u gradskom parku. Druga isporuka sadrži 353 sadnice: jasena, javora, bora, smrče, platana, lipe, katalpe i slično. Kako se najavljuje, biće i novih drvoreda u gradu.

”Imamo tačno definisane lokacije: kod bolnice, škole, kod Medicinske škole. Time želimo da povećamo broj zelenih površina. I dogodine Gradska uprava i JKP ”Gradska čistoća” će posvetiti izuzetnu pažnju stvaranju novih cvetnih površina, drvoreda i zelenih površina. Ovo je samo početak”, najavljuje pomoćnik direktora Javnog komunalnog preduzeća ”Gradska čistoća”, Nedžad Eminović.

Sadnja ovih velikih sadnica moguća je i u decembru – kaže Eminović.

”U pitanju su sadnice sa velikim busenom. Biljke su u ovom periodu uspavane tako da ovi vremenski uslovi pogoduju sađenju ovih velikih stabljika”, kaže Eminović. Ističe da ovim aktivnostima Gradska uprava pokazuje ozbiljnost i težnju da grad i okolinu obogati stabljikama, odnosno kiseonikom, koji će biti potreban generacijama koje dolaze iza nas.

Počev od 2016. Godine JKP Gradska čistoća zasadi oko 700 sadnica godišnje. Podsećamo, ove godine, velikom akcijom ”Zasadi drvo – zasadi svoj kiseonik”, brdo Tepe je pošumljeno sa 8000 sadnica smrče.