Ne zavisi sve od naklonosti neba

J. S. - S. K.

09. 12. 2019. u 19:25

U Opštini Ruma registrovano je 450 poljoprivrednih gazdinstava. Finansiraju kamate za kratkoročne kredite, kao i osiguranje useva i uzorkovanje zemljišta

Не зависи све од наклоности неба

UPOREDO sa razvojem privrede, Rumljani ne zapostavljaju ni poljoprivredu. Oduvek su ratarstvo, biljna, pa i stočarska proizvodnja bili obeležje ove varoši u srcu Srema koji se diči najplodnijom oranicom u Srbiji.

Rumljani raspolažu sa 20.000 hektara državnog zemljišta, pa su ovde opstali i nekadašnji kombinati poput čuvene "Agrorume". Danas više nema "čistih" poljoprivrednih domaćinstva, jer dolaskom velikog boja investitora u Rumu, nije redak slučaj da se deo članova jedne porodice bavi poljoprivredom, a drugi su uhlebljenje našli u nekoj od novootvorenih fabrika i na taj način podupiru svoju egzistenciju i uvećavaju porodični budžet.

Kao što nastoje da privuku investitore u privredu, čelni ljudi Rume velika sredstva izdvajaju iz budžeta kako bi pomogli poljoprivrednicima i malim gazdinstvima. U Rumi je registrovano 450 poljoprivrednih gazdinstava. Prinosi i dalje u popriličnoj meri zavise od "raspoloženja" neba, ali već petu godinu Opština Ruma nastoji da u ratarski posao unese više izvesnosti.

S proleća se finansiraju kamate za kratkoročne kredite poljoprivrednih gazdinstava na semensku robu, đubrivo ili gorivo na početku godine. Opština potpisuje ugovore sa bankama, proizvođač vraća glavnicu, a Opština kamatu u iznosu do 10 procenata.

- Finansiramo sa pet miliona dinara i osiguranje useva, tako što svima onima koji useve ne osiguraju državnim subvencijama, pružamo mogućnost da preko nas osiguraju svoje proizvode. Finansiramo i protoivgradne strelce koji brinu o suzbijanju gradonosnih oblaka. Ove godine smo uložili ukupno 29 miliona dinara - kažu u Opštini Ruma.


PROCENA

SA pet miliona dinara Opština Ruma svake godine finansira besplatno uzorkovanje zemljišta koje rade poljoprivredne stručne službe. Ova mera svakom poljoprivrednom gazdinstvu pruža mogućnost da uzorkuje zemljište na svojim parcelama i da na taj način utvrdi koja prihrana je neophodna za njihovu setvu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije