Tehnološki hladni rat Kine i Amerike 1Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Kina je naredila da se u roku od tri godine sva strana kompjuterska oprema i softver povuku iz Vladinih kancelarija i državnih institucija.

Kako se navodi, Vlada će ovom direktivom najverovatnije zadati udarac američkim multinacionalnim kompanijama kao što su HP, Del i Majkrosoft i pandan je pokušajima Vašingtona da ograniči upotrebu kineske tehnologije, pošto trgovinski rat između dve zemlje postaje tehnološki hladni rat, piše Fajnenšel tajms.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa je ranije ove godine zabranila kompanijama SAD da posluju s kineskom telekomunikacionom kompanijom Huavej i u maju su Gugl, Intel i Kvalkom saopštili da će zamrznuti saradnju s Huavejom.

Isključivanjem Kine Trampova administracija je stavila do znanja da se prava bitka tiče toga koja će od dve ekonomske supersile biti u prednosti u naredne dve decenije.

Ovo je prva javna direktiva Pekinga koja se tiče određenih meta, a koje ograničavaju upotrebu strane tehnologije Kine, mada je to deo šire inicijative Pekinga da pojača oslanjanje na domaće tehnologije.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, procenjuje se da će kao rezultat ove direktive biti potrebno da se zameni između 20 i 30 miliona delova hardvera, a taj proces će biti započet 2020. Analitičari su rekli za Fajnenšel tajms da će 30 odsto delova biti zamenjeno 2020, 50 odsto 2021, a 20 odsto 2022.

Naređenje je došlo ranije ove godine iz centralne kancelarije Komunističke partije Kine, rekli su analitičari.

Zameniti sve delove i softver u ovom vremenskom roku će predstavljati izazov s obzirom na to da su mnogi proizvodi namenjeni američkim operativnim sistemima kao što je, na primer, Vindovs za Majkrosoft. Kancelarije kineske vlade imaju tendenciju da koriste desktop kompjutere kineske državne kompanije Lenovo, ali delovi za kompjutere, uključujući čipove i hard drajvove, proizvedeni su u američkim kompanijama.

Hu Siđin, urednik lista Global tajms u Kini, rekao je u maju da povlačenje američkih tehnoloških kompanija iz saradnje s Huavejom neće biti kobno za kompaniju jer kineska firma ovaj konflikt planira „godinama“ i podstaći će kompaniju da razvije sopstvenu industriju mikročipova da bi bila rival američkoj.

„Uskraćivanje tehničkih usluga Huaveju će biti prava prekretnica u celokupnom istraživanju, razvoju i upotrebi čipova domaće proizvodnje u Kini. Kineski narod više neće imati nikakvih iluzija o pouzdanoj upotrebi američke tehnologije“, napisao je Hu Siđin u postu na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari