Blagajnik terorista pred sudom: Da li će Veseljija stići kazna za žutu kuću?

S. S. R. - D. Z.

09. 12. 2019. u 22:26

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu u utorak, 10. decembra bi trebalo da sasluša lidera DKP

Благајник терориста пред судом: Да ли ће Весељија стићи казна за жуту кућу?

U IZVEŠTAJU Saveta Evrope, Dik Marti ga je doveo u vezu sa trgovinom organima ubijenih Srba u slučaju "Žuta kuća". U dokumentu Evropske komisije o ekonomskoj situaciji u ratu na KiM označen je kao "blagajnik" terorista. Ovdašnje obaveštajne službe sumnjiče ga za organizaciju napada na autobus "Niš ekspresa" u Podujevu, kada je poginulo 12, a ranjeno 43 ljudi, kao i za ubistvo dvojice naših policajaca u Glogovcu.

Ovo bi mogla biti neka od pitanja koja će tužioci Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, u utorak, 10. decembar na saslušanju, postaviti lideru Demokratske partije Kosova i bivšem predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju.

Šta god da bude rezultat propitivanja, teško da iko može poverovati da je jedan od osnivača terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova", dugogodišnji prvi čovek ŠIK-a, kosovske tajne službe, obučavan u kampovima u Albaniji, Nemačkoj i Švajcarskoj i čovek za kojeg se spekuliše da je kontrolisao i kontroliše tokove novca na KiM, trgovinu drogom i naftom - ostao čistih ruku.

Pročitajte još - Veselji dobio poziv iz Haga

Veselji se pominje kao deo terorističke grupe "Crna ruka" koja je bila poznata po likvidacijama Srba i nelojalnih Albanaca. Njegovo ime dovodi se u vezu sa zastrašivanjem svedoka u haškim procesima, od kojih su mnogi likvidirani.

O delima ŠIK i ubistvima posle 1999. godine svedočio je Nazim Blaca, veteran tzv. OVK. U tri procesa osuđeni su kažnjeni sa skoro 100 godina zatvora, a ispitivan je i Veselji, doduše u svojstvu privilegovanog svedoka.

"Čovek iz senke", "gospodar Kosova", "Luli", kako Veseljija zovu, poznat je i po pretnjama da se "Albanci neće zaustaviti do Niša, ako Srbija pokuša da se vrati na KiM". Kada je svojevremeno izabran za predsednika parlamenta, Veselji je govorio da nema ničega spornog u tome što je vodio tajnu službu. Kao argument izvukao je nekadašnjeg predsednika Džordža Buša:

- I on je bio saradnik CIA.

BEZ OPTUŽNICA

Specijalizovano tužilaštvo pozvalo je oko 100 bivših pripadnika OVK na ispitivanje. I dalje se ne zna ko je saslušavan kao optuženi, a ko kao svedok. Optužnice još nisu podignute.

SASLUŠAN I HARADINAJ

PRED Specijalnim sudom do sada je ispitano više od 60 pripadnika OVK. Među njima je i bivši premijer Ramuš Haradinaj, kao i jedan od osnivača OVK Azem Sulja. Iskaz je dao Sami Ljuštaku iz tzv. Dreničke grupe, kao i Jakup Krasnići, nekadašnji predsednik kosovske skupštine, Sokolj Dobruna, bivši predsednik tzv. Vojnog suda OVK i Rustem Mustafa, bivši komandant OVK. Spekuliše se da bi optužnice mogle da budu podnete protiv Hašima Tačija, Veseljija, Ljuštakua, Sulje, Dauta Haradinaja i drugih vođa terorističke OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

zardjala kasika

10.12.2019. 06:11

@Rista Glista - Zavrsice prerezanog vrata kada ga cetnici uhvate.

Ролекс.

09.12.2019. 23:33

Морају бити сви осуђени јер су то окорели злочинци.

Pera Detlić

10.12.2019. 06:21

niko od njih neće biti osuđen!žalosno.pa ipak su njih zapadnjaci stvorili,dali im odrešene ruke a zločine.

Saša

10.12.2019. 08:14

Da je to stvaran sud a ne zapadna maskarada, valjda bi ga i stigla. Ajd da prestanemo već jednom da se pretvaramo da sa zapada dolazi neka forma pravde, može?

Ivan Zgrozeni

10.12.2019. 08:34

Kakva im je to obavestajna sluzba kada njen sef ne zna da je Dzordz Bus stariji bio direktor a ne "saradnik" CIA-e?

budjoni

10.12.2019. 09:32

Neće mu valjda suditi oni koji su davali podršku šiptarima i ostalima protiv Srba

Aleksa

10.12.2019. 09:44

Ако му не доделе орден ништа нису урадили....

Nikola Kostić

10.12.2019. 10:01

To se reši čas! Pošalješ specijalce, pokupe tu gamad i dovedu ovamo. Onda lepo kamenovanje na Terazijama!

Nikola Kostić

10.12.2019. 10:03

Slušaj malog! Neće stati kod Niša? Oni bre ni metar nisu mogli da uđu a beše ih 10 na 1. Da mi ćemo se vratiti! Ima da bežite goli i bosi preko Šare!

Zigula37

11.12.2019. 02:06

Sud je samo fizicki izmesten da bi se reklo da je haški a u stvari je šiptarski do sada su vec podkupili sudije i odredili oslobadjajuce presude sve je cirkus i farsa ali jednog dana svi ce odgovarati ovako ili onako.