Obezbeđen novac za obnovu obrazovnih i dečjih ustanova: Grad će investirati milijardu dinara

B. Borisavljević

10. 12. 2019. u 09:36

Ulaganja u školstvo nikad veća, kaže Slavko Gak, gradski sekretar

Обезбеђен новац за обнову образовних и дечјих установа: Град ће инвестирати милијарду динара

Slavko Gak na gradilištu nove škole u Leštanima; Foto Beoinfo

INVESTICIJE namenjene rekonstrukciji i sređivanju škola i vrtića u 2020. godini premašiće milijardu dinara, otkriva za "Novosti" Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Deo budžetskog "kolača" izdvojen za ulaganja u obrazovni sistem, kojim je obuhvaćeno više od 250.000 dece je najveći do sada i iznosi 24,7 milijardi dinara.

Prema rečima Gaka, poslednjih nekoliko godina ulaganja u obrazovanje su duplirana, što govori o opredeljenosti Grada da ova oblast bude jedna od najvažnijih i visoko kotirana na listi prioriteta za razvoj i unapređenje.

- Započet je veliki investicioni ciklus obnove škola i vrtića i tog kursa ćemo se držati i u sledećoj godini, jer su dugogodišnji nemar i neulaganje bili vidljivi na svakom koraku - kaže Gak. - Nikada nismo imali više aktivnih gradilišta u školama nego ove godine i taj tempo će biti nastavljen i u 2020. godini. Osim izgradnje škole u Leštanima, gde se radovi odvijaju kako je i planirano, pri kraju je izrada 14 projekata vrednih više od 500 miliona dinara. Radovi će početi sledeće godine, a novac je izdvojio Sekretarijat. Uz angažovanje opština, Kancelarije za javna ulaganja, investicije u škole i vrtiće će sigurno premašiti milijardu dinara u 2020.

PROČITAJTE JOŠ: Profesori u strahu od otkaza

Tokom sledeće godine, će početi izgradnja prva četiri vrtića, od ukupno 17 montažnih predškolskih ustanova. Obdaništa koja će otvoriti vrata za mališane nalaziće se u Novogradskoj ulici u Zemunu, na Bežanijskoj kosi na Novom Beogradu, u Filmskom gradu na Čukarici i u Obrenovcu. Rok za izradu kompletne tehničke dokumentacije i izvođenje radova na pojedinačnim objektima je od 12 do 15 meseci, zavisno od vrtića. U novoizgrađenim vrtićima biće mesta za 775 mališana.

OD RAKOVICE DO NOVOG BEOGRADA

NAJVAŽNIJE planirane investicije koje će započeti u 2020. su rekonstrukcije - Devete gimnazije i Sportske gimnazije, vrtića "Petlić" u Rakovici, OŠ "Ilija Garašanin" u Grockoj, OŠ "Rade Drainac" u Borči, OŠ "Rade Končar" u Zemunu, OŠ "Banović Strahinja" na Čukarici i Mašinske škole u Rakovici. Takođe, na spisku je sanacija i adaptacija Dvanaeste gimnazije, kao i dela prostorija Opštine Vračar u vrtić. U planu je i izrada projekata za rekonstrukciju OŠ "Ratko Mitrović" na Novom Beogradu, OŠ "Vlado Obradović Kameni" na Novom Beogradu, fiskulturne sale gimnazije u Mladenovcu i izgradnju vrtića u Jakovu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Leštanac

11.12.2019. 12:45

Škola u Leštanima trebala je da bude gotova još u septembru ove godine. Da podsetim vaterpolistu Gaka i ostale da je tako dogovoreno na sastanku u Leštanima, kada je bio prisutan on, zamenik gradonačelnika g-din Vesić i bivši predsenik opština Grocka g-din Simonović. Madjutim, normalno svaka ptica leti jatu svom, pa je vaterpolista Gak sa mesta gradskog sekretara obrazovanja deo para za izgradnju škole u Leštanima da za pripremu vaterpolo reprezentacije. Zato je g-din Blagojević povukao sredstva