Vlada ulaže 155 miliona eura za spas Montenegro Airlinesa

Stečaj ili likvidacija kompanije doveli bi do niza negativnih efekata po cijelu crnogorsku ekonomiju (Al Jazeera)

Vlada Crne Gore predložila je zakon kojim se predviđa ulaganje 155 miliona eura u nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines.

Prijedlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne aviokompanije predviđa se njena dokapitalizacija u narednih šest godina radi pokrivanja dugovanja i novih investicija.

Vlada je zakon uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, kako bi se o njemu glasalo do kraja godine, prenosi Anadolija.

Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avioprevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

“U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura za kupovinu novih crnogorskih aviona. Radi osiguravanja održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, zakonom se uređuju uslovi i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema Crnoj Gori i trećim licima”, navodi se u saopćenju iz Vlade.

Aviokompanija važna za ekonomiju zemlje

Ističe se da crnogorska nacionalna aviokompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, kao i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika.

Time je, kako se navodi, pored direktnog prihoda, ostvaren i pozitivan utjecaj od turizma na cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

“Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju, kao i brojnih direktnih negativnih posljedica, među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za avione i slotova na stranim aerodromima”, naveli su iz Vlade.

Vlada je ocijenila da bi alternativni scenarij stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa također bio nepovoljan, ne samo po nacionalnu aviokompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

“Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije, koje su prethodnih godina na sličan način konsolidovale svoje aviokompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji, što je dovelo do značajnih negativnih posljedica po njihove nacionalne ekonomije”, navode iz Vlade Crne Gore.

Izvor: Agencije