Jedni uz druge kada je najteže: Vučić se u Grčkoj sastao sa predsednikom Pavlopulosom

Tanjug/Beta

10. 12. 2019. u 10:24

Grčki predsednik je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke

Једни уз друге када је најтеже: Вучић се у Грчкој састао са председником Павлопулосом

AP Photo/Petros Giannakouris

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos priredio je danas, ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti toj zemlji.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke.

Vučić je zahvalio Pavlopulosu na podršci Grčke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Predsednik Srbije je istakao da se naša zemlja i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

Pročitajte još: Predsednik: Samo jednu metu imaju i ovde i u Prištini, mene; Mogu da mi prete, ali iza mene ostaju rezultati

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa "dragi prijatelju", te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

"Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže", rekao je Vučić.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve više srpskih turista u Grčkoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke.

"Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržvaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena", rekao je Vučić.

Izarazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

Prethodno, predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Nakon razgovora sa predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Vučić će zatim imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, Vučić će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i medupartijski odnosi.

Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, te i Program saradnje između dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja za period od 2020. do 2022. godine. Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvažnijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa Srbije i Grčke.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

U delegaciji koju predvodi predsednik Vucic su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar energetike Aleksandar Antic, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar prosvete Mladen Šarčević i državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Očekuje se da ce glavne teme razgovora u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.


PAVLOPULOS: GRČKA VIDI REGION KAO STUB JUGOISTOKA EU


Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je danas u Atini da Grčka podržava ervopski put Srbije i da se zalaže da čitav region postane snažan stub na jugoistoku EU.

Na početku sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Pavlopulos je izrazio uverenje da će Vučićeva poseta Grčkoj doprineti da odnosi i saradnja dve zemlje budu još bolji i da se ubrza procedura prijema Srbije u EU.

Uveren dam da će ova poseta doprineti da odnosi Srbije i Grčke koji su inače dobri, budu još topliji i još efiklasniji, rekao je.

Pavlopulos je rekao da Grčka podržava EU i njeno proširenje kao "evropsku građevinu koja se zasniva na poštovanju osnovnih principa i vrednosti kao što su mir, ljudska prava, demokratija, socijalna pravda" .

On je rekao da se Grčka zalaže da "region, saradnjom svih zemalja, postane snažan stub jugoistočne Evrope" i da "ostavi iza sebe Balkan ratova, konflikata i razlika" .

"To je istorijski period koji nas je mnogo naučio ali treba da gledamo narped i stvorimo stub na jugositoku Evrope", dodao je. Kao ključne uslove za prijem novih članica u EU Pavlopulos je naveo ispunjenje svih evropskih standarda i rešenje svih međusobnih neslaganja među zemljama na putu učlanjenja "jer EU ne može biti prostor na kome će se rešavati neslaganja sa drugim zemljama".

Srbija je načinila značajne korake otvorila mnoga poglavlja i Grčka će nastaviti da podržava njenu evropsku perspektivu...Mi smo tu da pomognemo gde je potrebno na vašem putu ka EU, dodao je.

VUČIĆ: ODLIČNI ODNOSI SRBIJE I GRČKE, MEĐUSOBNA PODRŠKA


Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Atini, posle sastanka sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, da će Srbija imati značajnu podršku te zemlje na evropskom putu, kao što Grčka, prijateljska zemlja, može uvek da računa na podršku Srbije, te poručio da su odnosi dve zemlje odlični.

Vučić je novinarima preneo da je sa Pavlopulosom razgovarao o svim ključnim problemima, o pitanju Kosova i Metohije, problemima Grčke, te da su otvoreno razgovarali o evropskom putu Srbije i problemima koji postoje u samoj Uniji, kao i definisanju prostora za proširenje.

On je istakao da postoji mnogo prostora za širenje i unapređenje saradnje dve zemlje, ali i po pitanju međusobne podrške u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Vučić je ukazao da su bilateralni odnosi odlični i izrazio uverenje da će i trgovinska razmena rasti, kao što raste i razmena usluga.

U tom smislu, naveo je da samo u turističkim uslugama godišnje potrošimo 464 miliona evra, kao i da sve više grčkih turista u Srbiji - 72.000, uz oko 115.000 noćenja.

"Imaćemo značajnu podršku Grčke na EU putu Srbije, a Grčka uvek može da računa na podršku Srbije", naglasio je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu da će se, kroz današnji razgovor sa privrednicima , omogućiti da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju, kao i da su srpskim investitoraima vrata u Grčkoj otvorena.

"Važan je trenutak. Bez podrške Grčke i zemalja u neposrednom ili nešto daljem okruženju u odnosu na Srbiju, ne možemo ni da postignemo nikakav uspeh na svom evropskom putu", rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (106)

друг Чабор

10.12.2019. 10:39

неко је прекршио забрану летења авионом....?

star

10.12.2019. 10:47

Prijateljska Grčka je svečano dočekala našeg predsednika i nadam se da će sastanci proteći u pozitivnoj atmosferi, kako i dolikuje prijateljima.

mina

10.12.2019. 10:51

lep doček našeg predsednika, ali najvažnije teme, dva lidera na ovom području, su razgovori u Atini biti bilateralna saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno, kosovsko pitanje.

Ajde Na Po Jednu

10.12.2019. 10:52

hoce li gospodar prisustvovati utakmici Olimpijakosa i drzavnog projekta?

VETRUŠKA

10.12.2019. 11:28

@Ajde Na Po Jednu - braski narod grci su nas mnogo zadužili miloševic je sav oteti novac dao njima na cuvanje a oni nama devedesetih burazerski kao kontra uslugu vize za ulazak u njihovu zemlju dok slovenija I hrvaska koja nije im braski narod nisu imali vize za ulazak sada mi uzesmo silne milijarde dolarta duga da bi izgradili auto put ka grckoj da kod nas turisti ostave zagađenje I habanje puta a grcima devize I opet ocekujem burazerski da nam uvedu vize pošto nemaju para a mi imamo cim uzimamo kredit za put

Cole

10.12.2019. 10:56

Grčka i Srbija se međusobno razumeju po pitaju teritorijalnog integriteta, podržavaju se u tom pogledu i uvek su jedni uz druge.

Iris

10.12.2019. 10:57

Predsednik Vučić je poštovan i uvažen svuda u svetu. Poseta Grčkoj doprineće nastavku dosadašnje odlićne saradnje dveju zemalja.

jana

10.12.2019. 10:57

Grci veoma cene i poštuju našeg predsednika Vučića i svaka čast na ovakvoj dobrodošlici

Mirka

10.12.2019. 11:02

Opozicija u Srbiji moze samo da se ljuti.Ko zeli da se bavi politikom neka uzme papir i olovku i belezi sta Vucic prica.Pravi diplomata koji razume svetsku politicku scenu i u svakoj zemlji biva docekan kao prijatelj

Biljana

10.12.2019. 11:02

Srbiju iGrcku veze vekovno prijateljstvo. Bili su jedni uz druge kada je bilo najteze.

veca

10.12.2019. 11:08

Srbija i Grčka su dve prijateljske zemlje koje se poštuju.Gradile su i gradiće uvek čvrste prijateljske odnose,saradnju i podršku jedna drugoj.

Kosmopolit

10.12.2019. 11:08

Jos jednom se pokazao znacaj intezivnog politickog dijaloga predsednika Vucica.Docekan uz najvece drzavne pocasti od kompletnog drzavnog vrha Grcke imace priliku da u narednim danima dodatno ucvrsti odnose sa zemljom koja je clanica EU i pritom postuje nas teritorijalni integritet,cista diplomatija

Panta

10.12.2019. 11:10

Grcka je kroz istoriju pokazala a i dan danas pokazuje da je veliki prijatelj Srbije i da je spremna u svakom momentu da joj pruzi pomoc i podrsku.

Bane

10.12.2019. 11:10

Dve države i dva naroda dele zajedničku sudbinu vekovima, te je veliko prijateljstvo veoma čvrsto i postojano. Međusobna podrška u međunarodnoj zajednici dragocena je za obe strane.

Mila

10.12.2019. 11:13

Dobri bileteralni odnosi sa Grckom,zemljom clanicom EU,uz to nasem osvedocenom prijatelju,moze veoma da nam koriste u buducnosti.

SamaMedjuZvezdama

10.12.2019. 11:17

Srbija i Grcka danas nastavljaju razgovore o daljoj saradnji i privrednom razvoju dve zemlje. Zato je bitan ovaj danasnji sastanak.

Goran Sesiric

10.12.2019. 11:19

Dva bratska naroda koja gaje svoje odnose vise vekova i kroz teske i dobre momente u kojima su se nalazile nase drzave.

Stefan

10.12.2019. 11:19

Srpski narod je zahvalan Grčkoj što nije popustila pod pritiskom iz Brisela i Vašingtona da prizna tzv. Kosovo.

Petar Krajic

10.12.2019. 11:20

Vise od priljatejske drzave sa kojm imamo visevekovne dobre odnose. Da ste nam zivo i zdravo braco.

Rasa

10.12.2019. 11:21

Grcka je priredila velicanstven docek nasem predsedniku i sigurno je da im i Srbija nece ostati duzna, vec ce im pruziti svu podrsku i pomoc kad god je to potrebno.

Miki

10.12.2019. 11:24

Grcka je nasa velika podrska na putu evropskih integracija i po pitanju KiM.

Jova

10.12.2019. 11:27

Veliko postovanje imaju ove dve drzave Grčka je nas veliki prijatelj i podrška.

Dado7911

10.12.2019. 11:29

Vučić je cenjen kao čovek i kao političar i čast je za građane što imamo takvog lidera na čelu države!

Isidora

10.12.2019. 11:33

Unapredjenje saradnje sa Grčkom može nam mnogo pomoći na našem daljem ekonomskom i političkom razvoju.

Cica

10.12.2019. 11:39

Najbitnije je da smo kada je najteze zajedno, Srbija i Grcka braca i prijatelji.

Marija

10.12.2019. 11:41

Ponosni smo na nase istorijsko prijateljstvo koje cini nase odnose cvrstim i neraskidivim!

UNA

10.12.2019. 11:55

PONOSNI SMO NA NASEG PREDSEDNIKA KOJI RADI U INTERES SRBIJE I GRADJANA, I PREDSTAVLJA DRZAVU U NAJBOLJEM SVETLU, TAKO I OVA POSETA GRCKOJ, POTPUNO NAS PODRZAVAJU NA PUTU KA EU

Sasa

10.12.2019. 12:01

Grcka je uvek podrzavala Srbiju I u najtezim nasim trenucima bila I ostala veliki prijatelj srpskom narodu..

Dejan

10.12.2019. 12:06

Grcka je prijateljska zemlja, koja nam pruza punu podrsku u svemu i Srbija ima odlicnu saradnju sa Grckom.

Nemanja

10.12.2019. 12:08

Grcka je tradicionalni prijatelj Srbije, nebrojano puta je to i dokazala!

Mira

10.12.2019. 12:28

Grčka važi za prijatelja naše zemlje, bilateralna saradnja je dobra a nadamo se i usponu trgovinske razmene.

Nn

10.12.2019. 12:29

Srbijai Grcka imaju prijateljske odnose i odlicnu politicku i ekonomsku saradnju.

srpski prijatelj

10.12.2019. 12:47

"Jedni uz druge kada je najteže" - tako je bilo u najtežem vremenu u Republici Srpskoj - jedini su pomagali Srbi i Grci. Bio sam očevidac u ovom vremenu u Republici Srpskoj.

Biljana

10.12.2019. 13:08

Saradnja sa bratskom Grčkom je značajna za obe strane, kako ekonomski tako i za međusobnu podršku za očuvanje teritorijalnog integriteta.

Ana

10.12.2019. 13:11

bilateralna saradnja sa Grckom je dobra a nadamo se i usponu trgovinske razmene.

Jana

10.12.2019. 13:12

Veliko prijateljstvo veze nase dve drzave sto svedoci veliki broj turista u obe zemlje. Samo napred.

Darko

10.12.2019. 13:22

Uvek su nam dobrodosli ovakvi prijatelji kao sto je Grcka, pokazali su veliku cast prema Srbiji a predsednik Vucic je najbolje prezentovao nasu zemlju.

Jovan

10.12.2019. 13:29

Grcka je veliki prijatelj nase Zemlje, Srbija je zahvalna na velikoj podrsci..

marko

10.12.2019. 13:52

Srbija je uvek bila iskren prijatelj Grcima, naše zemlje su u sjajnim odnosima i u pogledu ekonomske i političke saradnje.

Syam

10.12.2019. 13:52

Na muci se poznaju junaci. U proslom ratu su ODBILI da nas BOMBARDUJU! To nas srbski narod treba pamtiti za veka jer se takvi stavovi u danasnjoj svetskoj politici apsolutno me mogu naci. To je hrabrost proslih vremena kada su cast I karakter cak I u ratu nesto znacili. Danas je utopija.

caca

10.12.2019. 14:04

Grcka je uvek bila uz nas i nikada nas nije izneverila!!Hvala joj na iskrenom i vernom prijateljstvu!!!

dada

10.12.2019. 14:04

Srbiju i Grcku vezuje dugogodisnje prijateljstvo zasnovano na postovanju i razumevanju

Rose25

10.12.2019. 14:17

Uvek smo imali dobre odnose sa braćom Grcima, ali zahvaljujući Vučiču ti odnosi i saradnja se inteziviraju, posebno na ekonomskom planu, i verujem da ćemo u budućnosti zajedno biti još jači.

dzo

10.12.2019. 14:25

Grcka je u najtezim nasim trenucima bila I ostala veliki prijatelj srpskom narodu..

Dakki

10.12.2019. 14:26

Prijatelji i bratska zemlja, treba cuvati i negovati stabilne odnose koje imaju nase zemlje.

Zeljko85

10.12.2019. 14:35

Grci i Srbi su bratski pravoslavni narod, i drago mi je što Vučić želi intezivniju saradnju dve prijateljske zemlje.

Aleksa

10.12.2019. 14:41

Nasa grcka braca, sa nama kada je najteze, nisu priznali ni Kosovo jer nas cene i nasu istoriju takodje cene!

Malina

10.12.2019. 21:12

Grčka podržava ervopski put Srbije i da se zalaže da čitav region postane snažan stub na jugoistoku EU.

Milovan

10.12.2019. 21:15

Današnji razgovor sa privrednicima , omogući će da još veći broj grčkih investitora dođe u Srbiju.

Sasa

10.12.2019. 21:23

U ova suluda vremena neophodna je saradnja i podrska medju pravoslavnom bracom.

Mila

10.12.2019. 21:50

Predsednik Vučić uživa veliko poštovanje Grka, jer sprovodi miriljubivu politiku, čuva mur na Balkanu i uvek je tu da pomogne kada je najteže.

sasa

10.12.2019. 22:17

Sa nasom pravoslavnom bracom u dobru i zlu.Hvala na podrsci koju nam pruzaju.

BOGDAN

11.12.2019. 06:47

STO SRBE I GRKE VEZUJE SU VECITI NEPRIJATELI TURCI,BUGARI,I SIPTARI.2:3=? A SVE DRUGO JE POLITIKA .

sasa

11.12.2019. 07:39

Grci su nasa Pravoslavna braca.Treba negovati prijateljstvo i raditi na unapredjenju odnosa dve zemlje

Sanja

11.12.2019. 08:15

Neizmerno smo zahvalni našoj pravoslavnoj braći na podršci koju nam pružaju na našem evropskom putu!

Maja

11.12.2019. 08:24

Srbi i Grci su dva bratska naroda koja su uvrk bila jedna uz druge kada je to bilo najpotrebnije.