„Nismo imali blage veze u šta se upuštamo“: Objavljeni papiri o najdužem ratu u istoriji SAD

D. SAVIĆ

10. 12. 2019. u 11:30

Bilo je uobičajeno da se statistika "prepravi" kako bi izgledalo da SAD dobijaju rat

„Нисмо имали благе везе у шта се упуштамо“: Објављени папири о најдужем рату у историји САД

Američki vojnici u Kabulu, AP Photo Dusan Vranic

NI 18 godina ratovanja, tokom kojih su se smenila tri američka predsednika, ni više od 775.000 vojnika i 934 milijarde potrošenih dolara nisu niti okončali, niti otkrili istinu, o najdužem bojnom polju u istoriji SAD. Američki zvaničnici su, kako navodi američki dnevnik "Vašington post", umesto istine o ratu iznosili "ružičaste izjave", prikrivajući dokaze da je ga je - nemoguće dobiti.

Svoje tvrdnje prestonički list je zasnovao na osnovu 2.000 strana, ranije neobjavljenih, zabeleški sa ljudima koji su učestvovali u ratu, kao i avganistanskih zvaničnika. Svrstani su u poverljiva dokumenata vlade pod nazivom "Avganistanski papiri".

- Šta smo pokušavali tamo da uradimo? Nismo imali blage veze u šta se upuštamo - rekao je 2015. godine Daglas Lute, general sa tri zvezdice koji je služio u vreme Džordža Buša i Baraka Obame. On je za smrt 2.400 američkih vojnika i ranjavanje još 20.589, optužio birokratske nesuglasice između Kongresa, Pentagona i Stejt departmenta, zapitavši: "Ko će reći da je ovo bilo uzalud?"

Nekoliko intervjuisanih su govorili da je bilo uobičajeno u vojnim štabovima u Kabulu, kao i u Beloj kući, da se statistika "prepravi" kako bi izgledalo da SAD dobijaju rat.


PROČITAJTE JOŠ:
BEOGRAĐANKA O AVGANISTANSKOM PAKLU: Život bez života

Intervjui pokazuju kako trojica predsednika, Džordž Buš, Barak Obama i Donald Tramp, kao i njihovi vojni komandanti, nisu uspeli da preuzmu kontrolu nad situacijom u Avganistanu. Američki zvaničnici priznali su da su njihove strategije bile pogrešne i da je Vašington potrošio ogromne sume uzalud pokušavajući da Avganistan pretvori u modernu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

NOVOSTI!!!

10.12.2019. 12:09

Nemojte vise nikada objaviti "Americke i saveznicke gubitke",bez da prvo navedete,koliko su oni pobili,ranili,unakazili!!!NIKADA U IME PRAVDE I LJUDSKOSTI!!!AKO IH JOS,U NEKOM COSKU,IMA?Pa sta me zabole moj,koliko ih je izginulo i ranjeno,u potpuno,za njih,tudjoj zemlji!Zatrse nam zemlju.pobise nam decu,rodjake,prijatelje,unistise ekonomiju....I pazi Boga ti,ocekuju da se rasplacemo na njihovim "gubicima"!I Vi o tome pisete?!Zasto ne pisete,koliku su korist imali,i koliku ce imati,od svega toga?

Драган

10.12.2019. 12:14

Ни изблиза још јенкији нису добили шта заслужују обзиром на сво зло које сеју по свету.

"Nisu imali blage veze,zasto su tamo"?

10.12.2019. 12:16

I jos nisu saznali?Bas cudno!Oni znaci neznaju,ni zasto su na Kosovu?I zbog toga su tamo otvorli "Osnovnu skolu-Bondstil",koja je samo za odrasle,sinove agresora i "mirovnjaka"!STA ONI TO NAMA,HOCE DA OBJASNE? "OPRAVDANOST INTERVENCIJE,RADI OCUVANJA SOPSTVENOG SUVERENITETA"???Pobijes toliki,neduzan,narod,pa se onda segacis izjavama,kako ti nije bilo jasno u sta se upustas???O otvorenim,rudnicima,kompanijama za eksploataciju rudnih bogatstava Afganistana...NI RECI???Samo zbog "MIRA"?ZEZATE LI SE?

Saša

10.12.2019. 14:47

He, he! Pa kako da tamo "otkriju istinu", kad je istina ostala kod njih kući, preko okeana?