Medvedev i Putin
AP Ekaterina Shtukina
Medvedev i Putin

AP Ekaterina Shtukina

Medvedev i Putin, Foto: AP Ekaterina Shtukina

Izveštaj koji se sastoji od 430 strana objavljen je u ponedeljak kao deo istrage koju sprovodi FBI vezano za izbore predsednika Amerike održane 2016. godine.

U izveštaju se nalaze i saznanja Kristofera Stilia, pripadnika britanske tajne službe, koji navodi da je neimenovani Rus mitom kupio organizaciju Svetskog prvenstva.

"U junu 2011. godine Stili je podneo izveštaj u kojem je sažeo navodni razgovor tadašnjeg ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kojem je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio Svetsko prvenstvo" piše u dokumentu koji je objavilo Ministarstvo pravde SAD kao i:

"Potom, 2012. godine,  Stili je upoznao ljude iz FBI sa dvojicom britanskih operativaca koji su imali informacije o mitu. Posle razgovora su uspeli da dođu do čalna organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio da je Mundijal bio kupljen".

Rusija je organizaciju Mundijala dobila ispred Engleske, udruženih Holandije i Belgije, kao i Španije i Portugalije, a odlukaje doneta na glasanju 2010. godine.

O mogućoj korupciji pisalo se i ranije, ali je vest ponovo postala aktuelna korakom koji su napravile Sjedinjene Američke Države i to baš u momentima kad ruski sport drma afera povodom dopinga zbog koje je suspendovana sa velikih takmičenja u naredne četiri godine.

Slična afera dogodila se i po pitanju izbora Katara za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine.

Iako se u aferama ne pominje Sep Blater nedvosmisleno se ukazuje na njegovo učešće jer je upravo on bio predsednik FIFA u tom periodu, a kasnije je dobio šest godina zabrane rada u fudbalu. Tom prilikom osuđen je i Mišel Platini ali na četiri godine.