Novi skandal potresa Rusiju: Ruski oligarh podmitio Blatera pred izbor domaćina Svetskog prvenstva 2018.

Novosti online

10. 12. 2019. u 13:19

Bivši britanski obaveštajac kao dokaz navodi razgovor Medvedeva i Putina o kupovini SP

Нови скандал потреса Русију: Руски олигарх подмитио Блатера пред избор домаћина Светског првенства 2018.

Ser Blater foto: EPA

Američko ministarstvo pravde saopštilo da je bivši predsednik FIFA Ser Blater podmićen prilikom dodele domaćinstva za Svetsko prvenstov 2018. u Rusiji, piše Sky sport.Prema pisanju ovog medija: “Blatera je podmitio “ruski oligarh” čije ime nije obelodanjeno”.

Amerikanci su tvrdnje o potencijalnoj korupciji objavili u izveštaju na 430 strana. To je deo istrage koju je FBI sproveo tokom 2016. godine vezane za predsedničke izbore u SAD. U izveštaju se spominje i bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil, koji je tvrdio da je ruski oligarh umešan u podmićivanje izbora za dobijanje Svetskog prvenstva.

“U julu 2011. Stil je podneo izveštaj u kom je saževo navodni razgovor tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina u kom je Putin priznao da je neimenovani ruski oligarh mitom kupio SP 2018. godine. Službe su uspele da dođu do člana organizacije bliske Putinu i Kremlju koji je potvrdio kako je Svetsko prvenstvo bilo kupljeno”, piše u delu izveštaja.

Rusija je u toj trci za domaćinstvo pobedila Englesku, i zajedničke kandidate Holandiju i Belgiju, odnosno Portugal i Španiju.

Sve ovo dešava se dan nakon što je Rusija, zbog sistematskog dopinga, kažnjena zabranom učešća na svim velikim takmičenjima u naredne četiri godina, osim na EP u fudbalu 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

cst

10.12.2019. 13:54

Ovi Amrei su baš u problemu...Razmišljam i ja da pošaljem neki izveštaj na 4004 strane. Možda uzmem neke repa kao neimenovani izvor iz kabineta Miće Jovanovića o Jovanjici.

Bobanac

10.12.2019. 14:02

Mozda je Kina našla modus vivendi sa kapitalističkom privredom. Kapitalizam karakterise gomilanje profita u rukama manjine pa novcem mogu da kupe sve, uključujući i ljude i da budu iznad drzave i humanosti. Kao zemlji sa dva sistema i očuvanim tradicijom i poštovanjem zakona promene, Kina uspeva da se tome odupire. One zemlje

Duško

10.12.2019. 14:53

@Bobanac - Dodao bih ovome da se ne moze od kapitalizma preuzeti kao pozitivno to sto mozes da se bogatis na račun eksploatisana radnika i prisvajanja nekada društvene svojine a da od tih koji se nečasno obogate onda naivno očekuješ da budu časni. Oni hoće da budu velike patriote i da rade na svoj način za sebe i pomalo i za svoju državu a ne onako kako vladarima to odgovara. Jer privatno vlasnistvo smatraju svojinom a ne državnim dobrom. Vrhovnom vrednosti smatraju novac ne čast svoju i drzave.

Miso.Pec

10.12.2019. 14:11

Dokle više ti Britanci,svuda u svetu kad se nešto desi,koje glavni u svemu tome uvek bude neki Britanac.

Ruben

10.12.2019. 14:11

Nevidim sta tu ima skandalozno ; FIFA prodaje svoje manifestacije i ostale privilegije vec 40 goddina (vjerovatno jos duze) i tu nema nista novo. Rusija je jednostavno shvatila nepisani zakon po kome ta institucija funkcionise, da nije nikada nebi dobila organizaciju svetskog prvenstva. Najkorumpiranija licnost FIFA-e je Amerikanac Webber.

Sasa

10.12.2019. 14:14

Neimenovana britanska baba, bivsa sluzbenica vodovoda u Solzberiju je izjavila da je u redu u supermarketu cula od jednog dede da je jedan tajkun blizak vlastima Rusije podmitio FIFU. Prenosi Sun, a preuzima Daily Informer.

hristina

10.12.2019. 14:16

Bravo za Ruse! ... Biraju americke predsednike, kupuju SP u fudbalu, ... Biraju, izmedju ostalog, najboljeg americkom predsednika, organizuju najbolje SP u fudbalu, ... I pocrkase od muke SVI oni - koji ne mogu bolje! Bravo, braco Rusi!

Ролекс.

10.12.2019. 14:32

Toje jos jedan vid napada na pravednu Rusiju da se oblati u svetu,nemogu joj nista pa daj privuci sto vise zemala proti nje na bilo koni nacin.

Ja Paja

10.12.2019. 14:38

a sta to znaci da sada Ameri nisu potkupili komisiju da zabrani Rusima ucesce na takmicenjima...pa sve te ustanove, komisije i kojekakve organizacije ,MOK, UEFA, FIFA, Doping komisija , sve je to korumpirano do bola...pa Smeri su izmislili povrede ljudskih prava nad teroristima na Kosovu bombardovali i oteli komad suverene zemlje Srbije a da nece jednu tricavu komisiju za doping kontrolu naterati da suspenduje Ruse...halo narode gde zivite...ovaj svet je zreo za potop...Amen...!!!

Миланче

10.12.2019. 15:03

А видим ови Руси се баш потресли! Па сваком је одавно јасно! Русе и њихову државу треба што више изблатити и понизити! Па и код нас су спремне нове паре ( стејт департмент УСА финансира), за блаћење Русије и Србије. Спремите се још више оваквих вести против свих оних који пробају другачије да мисле,а камоли да раде!

Миланче

10.12.2019. 15:05

Ја бих променио наслов! Није то “скандал”! То је “напад”!

Goran

11.12.2019. 15:06

Mislim da USA nije lobirala dovoljno čvrsto u odnosu na Rusiju ahahahahha... Kako to da kad USA daje ili prima mito to se zove lobiranje a kad drugi to rade onda je to za osudu i krivično delo...