Grad u Norveškoj planira da uvede zabranu korišćenja mobilnog telefona u školama

Norveški grad Stavanger planira da uvede zabranu korišćenja mobilnih telefona u školama u tom gradu. Opštinske vlasti Stavangera osim zabrane mobilnih telefona u školama planiraju da mlađim učenicima onemoguće individualni pristup računarima.

PCPress.rs Image

Većina gradskih odbornika je poručila da podržava ovu ideju, napominjući da je na ovaj način potrebno deci omogućiti „detoks“ od virtuelnog sveta. Planirano je da učenici od prvog do četvrtog razreda više nemaju pristup PC računarima, a umesto toga biće postavljeni zajednički računari u učionicama koji će moći da se koriste uz dozvolu učitelja. Cilj je da pomenute mere budu uvedene za učenike svih razreda, od prvog do desetog.

Mímir Kristjanson, gradski odbornik, rekao je novinarima da je vrlo zabrinut zbog preterane upotrebe ličnih PC računara, mobilnih telefona, tableta i ostalih uređaja kojima su deca i mladi ljudi danas izloženi na dnevnom nivou.

„Ne postoji veliki broj istraživanja koja daju jasne odgovore na to da li je dobro provoditi toliko vremena pored ekrana tako rano u životu. Sigurno je da bi bilo vrlo korisno i zdravo za decu da manje vremena provode u virtuelnom svetu“, rekao je Kristjanson.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 serija: siguran put do savršenog snimka

Izvor: TheLocalNo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,