Joksimović: Srbija može biti sledeća članica EU 1Foto: Miroslav Dragojević

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas u Briselu da Srbija do kraja petogodišnjeg mandata ovog saziva Evropske komisije može biti spremna za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Joksimović je novinarima u Briselu, posle susreta sa novim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, rekla da je komesar ponovio svoje očekivanje da će do kraja njegovog mandata bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana biti potpuno spremna za članstvo.

Bez sumnje je mislio na Srbiju, ne potcenjujući nikoga drugog i želeći da ceo region napreduje, smatram da je Srbija ta koja može da do kraja mandata komesara Varheljija bude zemlja koja je spremna za članstvo, rekla je Joksimović.

Varhelji ima uravnotežen, balansiran i razuman odnos prema politici proširenja i pristupanja. On snažno podržava politiku proširenja i Srbiju kao zemlju koja pristupa EU, ocenila je Joksimović.

Članstvo u EU je politička odluka koju donose sve zemlje članice, a pred Srbijom važan posao nastavka reformi i zadržavanja evropskog kursa, naglasila je Joksimović. Joksimović je naglasila da je Srbija ozbiljna u procesu pristupanja, sprovođenju reformi, a ne priče o tome, kao i da je to prepoznato i u Briselu.

Dokaz za to je i otvaranje novog poglavlja koje se tiče slobode kretanja kapitala. U pitanju je važno ekonomsko poglavlje koje će učiniti da čitav niz stvari veznih za kretanje kapitala, od bankarskih usluga do osiguranja, bude dostupno i našim građanima kao što je dostupno građanima EU, ocenila je Joksimović. Joksimović je rekla i da će krajem januara Varhelji posetiti Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari