');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Švedska lekarka zbog Handkea VRAĆA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR

Kristina Doktare, švedska lekarka i spisateljica, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1988. kao članica mirovnih snaga UN, poručila je večeras da će vratiti to prestižno priznanje u znak protesta zbog večerašnjeg uručenja nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

christina doctare foto epa stina stjernkvist Foto: Stina Stjernkvist / EPA;
christina doctare foto epa stina stjernkvist

Švedska lekarka prva je 1992. godine progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava kao doktorka UN-a, prenosi "Al Džazira".

Kristina Doktare govorila je večeras pred okupljenima u švedskoj prestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, "koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid".

- Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam - rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci.

Pročitajte još

Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Kristina Doktare prisetila se i ratova na Balkanu, odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o zadahu raspalih tela i užasima kojima je svedočila.

- Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam pre ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osećam sramotu i krivicu - rekla je doktorka i dodala da će “dok živi, svedočiti da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana”.