EU: Manje od polovine starijih vakcinisano od gripa 1Foto: FreeImages /Pierre Anevlynck

Među građanima Evropske unije starija populacija Ujedinjenog kraljevstva najčešće se vakciniše protiv gripa, dok su zemlje sa najmanje vakcinisanim starijim građanima Letonija i Estonija, podaci su Eurostata.

Među državama članicama Evropske unije postoji niz različitih politika u pogledu stavljanja vakcina protiv gripa u široku javnost, piše Eurostat i dodaje da su u različitim državama te politike često posebno namenjene starijim grupama ljudi ili drugim rizičnim grupama.

U toku 2017. godine u zemljama Evropske unije više od dve petine osoba starijih od 65 godina su vakcinisane protiv gripa, dok 44 odsto starijih građana nije primilo taj vid zaštite od gripa.

Među 21 državom članicom za koju su dostupni ovi podaci, stopa vakcinacije se razlikovala. Oko 7 od 10 starijih osoba, tačnije 72 odsto, vakcinisano je protiv gripa u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je u Holandiji ta cifra nešto niža, i iznosi 64 odsto.

U Portugalu je vakcinisano oko 60 odsto starije populacije, u Irskoj tek tri procenta manje, dok je najmanje vakcinisanih starijih osoba u Letoniji i Estoniji, i iznosi manje od 10 odsto ukupne starije populacije.

EU: Manje od polovine starijih vakcinisano od gripa 2
Foto: Eurostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari