Ajvar stigao u naše bioskope: Dve premijerne projekcije filmskog ostvarenja

R. R.

11. 12. 2019. u 07:11

Film je ostvario veliki uspeh kod festivalske publike i kritike

Ајвар стигао у наше биоскопе: Две премијерне пројекције филмског остварења

Kadar iz filma "Ajvar"

POSLE velikog uspeha kod festivalske publike i kritike, i Specijalne nagrade na 26. Paliću, film "Ajvar" rediteljke Ane Marije Rosi, u sredu veče će imati dve premijerne beogradske projekcije - u "Kombank dvorani" u 20.30, i u bioskopu "Sineppleks Ušće" u 19.30.

Za likove glavnih junaka u ovoj intimno-socijalnoj drami, Nataša Ninković i Sergej Trifunović nagrađeni su za najbolju žensku i mušku ulogu na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, a značajne role ostvarili su i Vesna Čipčić, Miodrag Krstović, Gordan Kičić, Aleksandra Janković, Branka Petrić, Paulina Manov...

Prema rečima Ane Marije Rosi, njen najličniji motiv da snimi ovaj film bio je da se bavi nečim što je bolno i što je određuju za svakog od nas, a to je momenat raskida sa voljenom osobom.

- To priča o kraju jednog braka, o ljudima koji su predstavnici generacije koja je preživela zgusnutu istoriju na prostoru nekadašnje Jugoslavije i potražila bolji život negde u inostranstvu.

Naslov filma "Ajvar" je metafora i nešto što je prepoznatljiv element svakog izbegličkog i emigrantskog života sa ovih prostora. Ne poznajem nikoga ko je otišao iz Srbije ili Balkana, a da nije pakovao i nosio ajvar na svoje odredište. Ajvar je i naš koren identitetski, i usud, ali i dramaturški element u filmu - izjavila je rediteljka, koju međunarodna i naša publika poznaje po omnibusu "Neke druge priče" iz 2010, koji je prikazan na brojnim internacionalnim festivalima, a njen rad u ovom projektu, kao najuspešniji, izdvojio je kritičar časopisa "Verajeti".

Novo ostvarenje "Ajvar" Ana Marija Rosi potpisuje i kao scenaristkinja, zajedno sa Majom Todorović, a u autorskoj ekipi su i direktorka fotografije Maja Radošević, scenografkinja Mina Lazarević, kostimografkinja Ksenija Terzović, montažer Mateja Rackov. Film je snimljen kao srpsko-crnogorska koprodukcija (producent je kuća "Biberče" iz Beograda), uz podršku FCS, Ministarstva kulture Srbije, i Ministarstva kulture Crne Gore.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kojic D Brana

11.12.2019. 08:53

Skupili se lobisti izdelili nagrade nahvalili Svoje i Pridodate glumce paradere.Platili clanke novinari dobili putovanja na vazne skupove ...A gde je Osvrt na umetnicke domene i neuspehe ..ops ops ....