Tekst objavljen: 10.12.2019 15:50        


Srpski dinar je realno vrednovana valuta, a od ukupno analiziranih 25 valuta ekonomija u razvoju je samo još filipinski pezos bez razlika između cene na tržištu i procenjene vrednosti, navodi se u istraživanju JP Morgana

Dinar u grupi "realno vrednovanih valuta"

Ta finansijska institucija je u svojoj analizi makroekonomskih prilika za 2020. godinu navela i da meksički pezos i peruanski sol beleže blago odstupanje od tzv. fer vrednosti.

Preostala 21 valuta pojedinačnih zemalja, kao i kompozitna mera svih posmatranih valuta zemalja u razvoj, okarakterisana je kao precenjena ili potcenjena, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Model je baziran na kretanjima realnog efektivnog kursa koji uzima u obzir i kretanje inflacije, a u obzir se uzimaju i drugi pokazatelji koji daju makroekonomsku sliku jedne zemlje, poput produktivnosti, trgovinskih uslova, razlike u kamatnim stopama, spoljne i fiskalne ravnoteže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Faktori koji su doprineli oceni JP Morgana, između ostalog, jesu rast produktivnosti i učešća investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP), viši priliv stranih direktnih investicija, smanjenje učešća spoljnog duga u BDP.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
realno vrednovane valute filipinski pezos dinar srpski dinar JP Morgan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana