Božović: U prisustvu Maje Gojković ne možemo da pričamo 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Treba uraditi sve da dođe do zvaničnih razgovora između evropskih parlamentaraca i opozicije. U toku su razgovori kako do tog modela može da se dođe, kaže za Danas Balša Božović, funkcioner Demokratske stranke.

Sledeća runda dijaloga o izbornim uslovima između vlasti i opozicije, u kojem posreduju evropski parlamentarci, trebalo bi da bude održana u petak, 13. decembra, i u subotu, 14.

Sagovornik Danasa, inače, u sukobu sa rukovodstvom stranke koju predstavlja, a koja je deo Saveza za Srbiju, dalje navodi da misli da je dijalog o izbornim uslovima prilika koju opozicija ne sme da propusti.

– Borba za fer i slobodne izbore je borba od koje ne smemo da odustanemo. Uveren sam da možemo do mnogo toga da dođemo. Optimista sam, smatram da je to jedini ispravni put i da Aleksandar Vučić na fer izborima ne može da pobedi u Srbiji – ističe Balša Božović.

Naš sagovornik napominje da se nada da će format tog dijaloga biti takav da će moći da prisustvuje u petak. Upitan šta to konkretno znači, Božović kaže da promena formata znači da „ne možemo da razgovaramo u prisustvu Maje Gojković“.

To dalje znači, prema mišljenju sagovornika Danasa, da je dijalog moguć samo uz prisustvo opozicije i evropskih parlamentaraca.

O tome da li će, kao i dosad učestvovati i u petak u dijalogu o izbornim uslovima, do okončanja ovog broja našeg lista, Liga socijaldemokrata još nije donela odluku.

Kako je dan ranije za naš list izjavio Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV, ta stranka će razmotriti da li će učestvovati u trećoj rundi dijaloga sa evropskim posrednicima, jer su, kako je naglasio, zvaničnici Evropskog parlamenta prošli put na neformalni susret u sedište Delegacije EU, pozvali samo opozicione grupacije koje se predstavljaju kao „zastupnici ruskih interesa“.

„Ako EU želi da definiše stavove prema Srbiji na taj način, duboko greši. LSV se zalaže za evropske integracije i one nemaju alternativu“, rekao je Kostreš.

On je ocenio da razgovori sa evroparlamentarcima sada liče na „farsu“ i izrazio uverenje da je takav odabir sagovornika „rezultat nesnalaženja i loših informacija, a ne odluke da se mora razgovarati sa onima koji protežiraju ruske, a ne i evropske stavove“.

Čedomir Jovanović, lider LDP, izjavio je u ponedeljak da se povlači iz međustranačkog dijaloga.

Podsetimo, dosad su održana dva kruga međustranačkog dijaloga, u oktobru i novembru, uz posredstvo evroparlamentaraca, i u Narodnoj skupštini. Savez za Srbiju koji je u septembru proglasio bojkot redovnih izbora 2020. nije učestvovao na tim razgovorima (LDP i LSV jesu).

Boris Tadić, lider SDS, pojavio se samo na prvom sastanku koji je napustio rekavši da je posrednicima iz EU preneo da u Srbiji ne postoje uslovi za normalan politički život, a kamoli za dijalog. Predstavnici DS i drugih članica SZS neformalno su se, van Narodne skupštine, i ne odstupajući od odluke da bojkotuju parlament, između ostalog i zbog načina predsedavanja skupštinom Maje Gojković, sastali sa EU posrednicima i u oktobru i, potom u novembru.

Reč je o bivšem evroposlaniku Knutu Flekenštajnu, i sadašnjim poslanicima Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon. Stranke koje su u bojkotu zahtevaju da se promeni članstvo Saveta REM-a, kao znak da bi vlast mogla da popravi medijske uslove pred izbore. Takođe traže da razgovori prvo budu odvojeni – da se EP poslanici prvo sretnu sa predstavnicima opozicije, a potom sa predstavnicima vlasti, i da tek posle nekog dogovora, svi zajedno treba da sednu za isti sto.

Za sada nema jasnih informacija da li bi se i na koji način ovo moglo dogoditi. Između druge i treće runde u Skupštini je pokrenuta procedura za izbor „tri plus jedan“ – tri nedostajuća člana Saveta REM-a, plus Olivera Zekić, kojoj mandat ističe u julu. Opozicija je na to ponovila da traži promenu svih članova Saveta REM-a i sastav koji može da obezbedi opoziciji prostor u medijima da predstavi svoju politiku tokom izborne kampanje.

Lideri SZS više puta su isticali i da je već kasno za popravljanje medijskih izbornih uslova, te da će ostati pri bojkotu izbora zahtevajući da se ubrzo sledeće godine, nakon nelegitimnih izbora u martu, raspišu novi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari