I Beli na listi kandidata za Evroligin tim decenije

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.12.19. | 12:08

Četvrti Srbin na elitnom spisku

Svega nekoliko igrača na evropskom kontinentu može da se pohvali jedinstvenom kombinacijom visine, raznovrsnosti, tehnike i šuterskih sposobnosti. Nemanja Bjelica je jedan od njih, zbog čega je prebogatu karijeru gradio kao igrač koji je mogao da igra sve – od plejmejkera, do krilnog centra.

U NBA ligu otišao je sa krunom najkorisnijeg košarkaša Evrolige, a u svojoj najboljoj sezoni beležio je 12,1 poen, 8,5 skokova, 1,9 asistencija i 1,3 ukradene lopte, uz indeks korisnosti 18,3! Vodio je Fenerbahče do prvog učešća na završnom turniru Evrolige i zbog toga se i njegovo ime nalazi na listi kandidata za Tim decenije elitnog klupskog takmičenja.

Izabrane vesti

Bjelica je tokom evropske pečalbe odigrao pet evroligaških sezona. Osim MVP titule, Bjelica je izabran i najbolji tim sezone 2014/15, kada je i dobio epitet najkorisnijeg igrača marta sa 15 poena, devet skokova i tri asistencije po utakmici.

Svoj debi na F4 turniru obeležio je sa 14,5 poena i 7,5 uhvaćenih lopti, a u meču za treće mesto protiv CSKA skupio je dabl-dabl sa 18 poena i 10 skokova.

Pošto je deceniju na izmaku započeo u Crvenoj zvezdi, prvi evroligaški nastup imao je u Baskoniji tokom sezone 2010/2011. Tamo je proveo tri sezone pre nego što se pridružio Željku Obradoviću u Feneru. Beli je bio jedan od kamena temeljaca modernog Fenera kakvog danas poznajemo.

Pre Bjelice na listu kandidata za najbolji tim decenije našla su se još trojica srpskih igrača – Nenad Krstić, Bogdan Bogdanović i Miloš Teodosić.

Listu svih kandidata za tim decenije od 2010. do 2020. godine čine još: Gustavo Ajon, Nikola Mirotić, Nikolo Meli, Kajl Hajns, Entoni Rendolf, Kostas Papanikolau, Ekpe Judo, Vil Klajburn, Luka Dončić, Paulijus Jankunas, Brajant Danston, Dimitris Dijamantidis, Serhio Ljulj, Aleks Tajus, Andrej Kirilenko, Nando de Kolo, Tornike Šengelija, Felipe Rejes, Soni Vims, Džejsi Kerol, Tajris Rajs, Huan Karlos Navaro, Aleksej Šved, Luiđi Datome, Janis Burusis, Ante Tomić, Kori Higins, Majk Batist, Rudi Fernandez, Devin Smit, Kostas Slukas, Jorgos Printezis i Viktor Hrijapa.

U idealnom timu za period od 2000. do 2010. su: Dejan Bodiroga, Dimitris Dijamantidis, Džej Ar Holden, Šarunas Jasikevičus, Tradžan Lengdon, Huan Karlos Navaro, Teo Papalukas, Entoni Parker, Ramunas Šiškauskas i Nikola Vujčić.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara