Magazin

Bio je omiljeni prirodnjak, voleo je Jugoslaviju i ulepšao mnoga detinjstva

Britanski prirodnjak, naučnik i TV voditelj Dejvid Belami preminuo je u 86. godini.

Za generacije rođene krajem 60-ih i tokom 70-ih godina, Dejvid Belami je bio neka vrsta učitelja. Uživali smo dok je grickao razne biljke, mahovinu, paprat…

U obrazovnom programu nekadašnje jugoslovenske radio-televizije, njegove emisije o biljkama zauzimale su važno mesto, odmah posle emisije “Opstanak”, piše Mondo.

Bio je profesor biologije, pisac 45 knjiga i autor više od 400 TV filmova. Belami je bio oduševljen nekadašnjom SFRJ. Pre više od 30 godina, dao je intervju za jugoslovenske medije, u kojem je rekao ovo:

“Kаdа bi me izbаcili iz Britаnije, mislio sаm gde bih živeo ­ i znаm dа bi to bilo u Jugoslаviji“.

Tokom 1978. na britanskoj televiziji je bio emitovan ciklus od 10 epizoda njegove dokumentarne serije The Botanical Man koji je 1979. proglašen za “najveći uspeh u oblasti obrazovanja odraslih u prethodnoj godini”.

Svojevremeno se suočio sa kritikama zbog nepriznavanja globalnog zagrevanja. On je 2004. godine globalno zagrevanje okarakterisao kao “izmišljotinu”, a takav stav ga je koštao televizijske karijere.

Inače, pre nego što je postao TV lice, Belami je radio u fabrici kao vodoinstalater. Sa suprugom Rozmari, koja je preminula prošle godine, imao je petoro dece.

Legendarni engleski fudbaler Sten Kolimur je, čuvši za smrt Belamija, ovo napisao na Twitter-u:

“On je bio ikona mog detinjstva. Zahvaljujući njemu mnogo sam naučio o botanici, biljkama, drveću. Kao dete sam ga obožavao zbog neverovatnog, zaraznog entuzijazma i ljubavi prema prirodi. Počivaj u miru”.

Ako si kreten prema prirodi koja ti vazduh daje, kreten si i prema ljudima i životinjama sa kojima živiš

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

3.6K Shares
3.6K Shares
Share via
Copy link