Kompleks četiri puta veći od Beograda na vodi, uz tri škole, sportski kompleks i puno zelenila: Naselja Ovča, Borča i Krnjača biće moderna gradska područja za 17.600 ljudi

Š. MAROVIĆ

12. 12. 2019. u 14:02

Urbanistički zavod izradio plan detaljne regulacije koji će na ranom javnom uvidu biti do 24. decembra

Комплекс четири пута већи од Београда на води, уз три школе, спортски комплекс и пуно зеленила: Насеља Овча, Борча и Крњача биће модерна градска подручја за 17.600 људи

Foto: A. Stevanović

NASELjA na levoj obali Dunava, Borča, Ovča i Krnjača uskoro bi mogla da postanu moderna gradska područja, pošto je Urbanistički zavod izradio plan detaljne regulacije za uređenje pomenutih lokacija, koji će na ranom javnom uvidu biti do 24. decembra. Potencijalnim investitorima će na raspolaganju biti čak 369 hektara zemljišta, što je četiri puta veće od površine "Beograda na vodi", a buduće naselje, prema procenama, imaće 17.600 stanovnika.

Kako je navedeno u dokumentaciji, glavni efekti trebalo bi da budu veća atraktivnost ovog područja koje se nalazi uz Ovčanski put, kao i bolji standard stanovanja. Na 369 hektara planirana je izgradnja novih saobraćajnica, škola, zdravstvene ustanove, sportskog kompleksa, crkve, parkova, skverova, stambenih zgrada, mešovitih gradskih zona i komercijalnih sadržaja, uz sanaciju postojećih, većinom neplanski formiranih blokova.

Predviđeno je da na neizgrađenom zemljištu bude sagrađeno pet moderno opremljenih vrtića, tri osmoletke od kojih su dve planirane južno, a jedna severno u odnosu na Ovčanski put, kao i jedna srednja škola, a biće izgrađena i ustanova primarne zdravstvene zaštite na 7.050 kvadrata, gde bi budući stanari, prema procenama, njih 17.600, imali najsavremenije uslove za lečenje. Takođe, novo naselje biće bogato zelenim površinama, a posedovaće tri parka i isto toliko skverova, dok mešoviti gradski centri, koji su u planu, podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem.

Planirani sportsko-rekreativni kompleks biće namenjen za treninge i takmičenja sportista i ekipa, a prostiraće se na 61,75 hektara, gde će biti izgrađeno i 425 parking-mesta. Osim ovih objekata, u planu su i trafostanica, pristupne telekomunikacione i toplovodne mreže, merno-regulaciona stanica kao preduslov za gasifikaciju i geotermalni bunari.


SADRŽAJI

Buduće naselje posedovaće i zonu čisto komercijalnih sadržaja, u okviru koje je planirana gradnja poslovnih kompleksa, trgovina na malo i veliko, kao što su robne kuće, tržni centri, distributivni centri...




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Miki-Zg

12.12.2019. 17:48

Mnogi su bili pesimisti za BG na vodi .( i ja ) .God.2014. bila je promocija u Karađorđevoj ulici i pitam kada će se veličanstveni projekt ostvariti .Do 2030 god: ,moj odgovor tko živ ,tko mrtav - vidimo danas izrasta moderan civilizirani kvart BG.Toliko ovim nevjernim Tomama !

DzSvetac

13.12.2019. 11:13

Da da , a sve to u septičke jame !!! 21.vek , a u Bgd...kaka teče niz ulicu ...da ne pominjem sate provedene u čekanju da se pređe Pančevac i tamo i vamo ...ljudi MOSTOVI , KANALIZACIJA ...a onda tek može kvadrati ...vodovodnu mrežu da ni ne pominjem !!!

Inženjer

13.12.2019. 12:56

Ко ће да живи ту. Све је загађено, не могу сада да пређу Панчевачи мост а не када се још то сагради. Треба да се ради на заштити животне средине, инфраструктури, побољшању здравствене заштите, породилишта, саобраћај, образовање, енергетска ефикасност а не да и ово мало Србије доселимо по Овчи, Борчи и да се гуше у канализацији, удишу загађен ваздух и да не могу одатле да макну. где ће да раде ти људи?

железничар

13.12.2019. 13:24

Ако погледате фотографију Панчевачког моста, видећете да улаз и излаз који су требали да се ураде за камионе нису никад урађени па се зато користи Булевар Деспота Стефана и стварају закрчења. Не могу ово да ураде 60 година а хоће насеље. Булева Деспота Стефана не могу да прошире од Џорџа Вашинктона до економске школе.