12. decembar  2019. 15.55  | Izvor: Tanjug

Podrška EU jačanju upravljanja migracijama i sistema azila

BEOGRAD -

EU pruža podršku u jačanju upravljanja migracijama i sistema azila u Srbiji u okviru Tvining projekta čiji je cilj unapređenje i modernizacija institucija organizovanjem obuka, kao i usaglašavanjem zakonodavstva sa standardima EU, rečeno je danas na konferenciji na kojoj je bilo reči o tom projektu.

Projekat finansira EU u okviru IPA programa sa milion evra, a opšti cilj je doprines jačanju kapaciteta Komesarijata za izbeglice i migracije i drugih relevantnih institucija za sprovođenje politika i postupaka u oblasti migracija i azila, a u skladu sa pravnim tekovinama EU, rečeno je na skupu.

Vodeći partner je Švedska agencija za migracije, a u projekat su uključeni i Služba za imigraciju i naturalizaciju Holandije i MUP Slovenije.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je da počinje druga etapa projekta i da je tim koji je počeo sa radom 2014. postigao dosta, budući da su obaveze da naše organizacione strukture budu ušaglašene sa evropskim.
Srbija, kaže, radi na unapređenju svojih kapaciteta, zakonodavstva i njihovom usklađivanju sa zakonodavstvom i organizacionim strukturama EU.

Ako je cilj težnja ka EU onda i norme moraju biti slične, ocenio je Cucić i naveo da se tvining program sprovodi kroz tri komponente i da prva podrazumeva upravo prilagođavanje postojećeg nacionalnog zakonodavstva sa zakonodastvom EU.

Druga komponenta podrazumeva povećanje kapaciteta institucija u cilju ispunjavanja obaveza iz procesa prisutupanja EU, a treća se odnosi na mehanizme za kordinaciju i saradnju sa druhim relevantnim agencijama i mrežama.

Cucić je naveo da je Srbija ovom problemu pristupila veoma odgovorno i izneo podatak da je u Srbiji trenutno 5.500 migranata, od čega je 4.600 smešteno u centrima.

"Ovaj broj je sličan kao proslogodišnji u decembru i uspeli smo da resismo taj nagli priliv koji je dosao u jednom momentu iz Bosne i srednje Grčke", rekao je Cucić, te dodao da je situacija pod kontrolom i da se ne očekuju veća iznenađenja.

Pomoćnik direktora policije u MUP-u Ivan Ristić ukazao je da su Nacrtom zakona o azilu i privremenoj zaštiti prepoznate ranjive grupe migranata i unapređeni standardi i kapaciteti kada su u pitanju tražioci azila i integracija lica kojima je odobren azil.

Kao važno je ocenio sprovođenje projekata poput ovog, kao i uspostavljanje saradnje za međunarodnim organizacijama koje se bave migracijama, ali i pružanje podrške daljem usklađivanju sa EU .

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom ukazao je uslovi za dobijanje azila moraju biti jednaki za sve bez obzira gde se zahtev podnosi.

Kako kaže, azil ne podrazumeva samo procedure već čitav sistem. Dodao je da Srbija ima human pristup ovom problemu i da se pravni okvir i zahtevi realizuju na adekvatan nacič. Na konferenciji je učestvovao i ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin.

Tagovi