Velika rekonstrukcija u Napoliju: U centru projekta novi ugovor za Maksimovića, lete milioni ka Breši, Arsenalu, Milanu...

Vreme čitanja: 4min | čet. 12.12.19. | 21:53

Na meti su Toreira, Tonali, Ambrabat, Kastanj...

Nakon svađe između igrača Napolija i gazde Aurelija de Laurentisa, ceh je morao da plati trener Karlo Ančeloti zbog toga što u sukobu nije držao stranu fudbalera. Na njegovo mesto došao je Đenaro Gatuzo, ali to je tek početak velike rekonstrukcije u klubu podno Vezuva.

Trenutno je suviše pitanja koja zahtevaju odgovor. Ko će doći? A ko otići? Šta će biti sa Zlatanom Ibrahimovićem? Napoliju su neophodne velike promene kako bi se ekipa pokrenula sa sedmog mesta na tabeli Serije A i obezbedila učešće u Ligi šampiona naredne sezone.

Izabrane vesti

Uprava kluba sprema i konkretne poteze, očekuje se da će do kraja godine biti ozvaničeni novi ugovori za Arkadijuša Milika, Pjotra Zjelinskog i našeg Nikolu Maksimovića. Sva trojica su vezani za Napoli do leta 2021. godine, ali na jugu Italije žele da ih zadrže još koju sezonu. Iako se pominjalo da bi Alan mogao da napusti ekipu, kao jedan od vođa pobune protiv De Laurentisa, dogodio se veliki preokret pa će i Brazilcu biti ponuđen produžetak saradnje pod nešto povoljnijim finansijskim uslovima.

Što se tiče Ibrahimovića, još uvek se čeka da prelomi i donese definitivnu odluku gde će nastaviti karijeru, a Napoli i Milan svakako su u pol-poziciji za potpis iskusnog Šveđanina.

Definitivno je potvrđeno da Dris Mertens i Hoze Kaljehon neće dobiti nove ugovore, što znaći da su slobodni da odu po završetku sezone, odnosno odaberu novi tim već u prvim danima januara. Kao što smo već pisali, Španac će gotovo izvesno u Kinu - Dalijen - kod bivšeg trenera Rafaela Beniteza, dok će Belgijanac najverovatnije pojačati konkurenciju u napadu Intera.

Prioritet Napolija je da pojača konkurenciju u veznom redu, gde je ove sezone bilo mnogo problema. Najveći cilj De Laurentisa je da zahvaljujući dobrim odnosima i prijateljstvu sa, podjednako kontroverznim vlasnikom Breše, Masimom Čelinom - dovoljno je reći da čovek ima ludačku fobiju od broja 13 - dogovori transfer talentovanog Sandra Tonalija.

"Novi Pirlo" kako je nadimak reprezentativcu Italije, igra odlično ove godine. Naravno, osim fizičke sličnosti sa slavnim zemljakom odlikuju ga i one fudbalske, što u Napoliju posebno cene i ne libe se da odreše kesu. Spominje se obeštećenje od 50.000.000 evra, što će De Laurentis probati da spusti. Mada, kakav je Čelino to ne deluje toliko realno, naročito zato što Tonalija prate i Juventus, Inter i mnogi drugi klubovi, pa će sigurno biti interesantni pregovori između dvojice predsednika.

Ime koje je isplivalo bez bilo kakve najave je ono Sofijana Amrabata. Holanđanin marokanskog porekla igra vrlo dobro u Veroni, ali je problem za Gatuza što je na pozajmici iz Briža - po pravilima FIFA jedan fudbaler ne sme da zaigra za tri kluba u jednoj sezoni - pa talentovani 23-godišnjak pre letnjeg prelaznog roka neće biti u mogućnosti da zaduži plavi dres. Ipak, sportski direktor Napolija Kristijano Đuntoli želi već sada da kapariše Amrabata i za taj posao je spremio 15.000.000 evra.

Posao koji bi već u januaru mogao da bude završen je Lukas Toreira. Na prvi pogled deluje da je Urugvajac savršen profil fudbalera za stil igre Gatuza. Agresivan, jak na lopti, odličan u presecanju protivničkih napada, mogao bi mnogo da donese na sredini terena i uz Fabijana Ruiza i Alana - ako dođe i Sandro Tonali - čini sjajan triling u formaciji 4-3-3 koju je novi trener Napolitanaca najavio da će forsirati.

Arsenal neće tako lako prodati Toreiru jer će želeti da povrati većinu od 28.000.000 evra koliko su ga platili Sampdoriji pre godinu i po dana. I tada ga je hteo i Napoli, ali nije mogao da finansijski parira Englezima. Međutim, kako je Unaj Emeri otišao sa Emirejtsa – a on je čuvao leđa Toreiri – možda će Arsenal prihvatiti. Toreira svakako nije prva opcija u Londonu, pitanje je ipak da li će ga pustiti pre no što imenuje novog šefa struke. Očekuje se da tim podno Vezuva ponudi 25.000.000 evra da završi transfer, a možda će probati i sa pozajmicom.

Ukoliko Tobdžije ne pristanu, alterantiva je Frank Kesi. Napolitanci su spremni su da roso-nerima ponude 20.000.000 evra za usluge reprezentativca Obale Slonovače.

Ni tu nije kraj planiranoj rekonstrukciji, stižemo do odbrane, kako je Kevin Malki u ambulanti - i kada igra nije baš impresivan- a ni Fauzi Gulam nije baš otporan na povrede, Napoli će možda potražiti pojačanja na obe bekovske pozicije.

Jasna ideja je Timoti Kastanj. Bek Atalante igra odlično, a dokazao se i u Ligi šampiona, pa se kod De Laurentisa upalila crvena lampica da je vreme da ode ponuda u Bergamo kako Belgijanca neki drugi klub ne bi odveo. Isprva bi bio rezerva Mariju Ruiju, ali kako je igrač drugačijih karakteristika mogao bi da ponudi nešto novo Gatuzu.

Što se tiče desne strane terena tu su Đovani di Lorenco i Elseid Hisaj. Drugo pomenuti je bio standardan do prošle sezone, ali dramatičan pad forme kao i kupovina Italijana iz Empolija uticali su na značajno manju minutažu. Spekuliše se da bi on sam mogao da traži dozvolu da ide u Romu ako stigne ponuda od 15.000.000 evra. Roma bi čak mogla da ponudi i trampu i da u Napulj pošalje Alesandra Florencija, koji ima sve manju ulogu kod Paula Fonseke, ali De Laurentis navodno nije zainteresovan za tu opciju. Ali ako bi se Rimljani javili sa kešom onda bi De Laurentis morao po još jednog beka.

Delovalo je da je otkazom Anćelotiju i dolaskom Gatuza zemljotres u Napulju zaustavljen, ali uvek nestabilno tlo podno Vezuva će tek da se trese od silnih miliona koje će poleteti ka Breši, Arsenalu, Milanu...

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara