');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Bugari tvrde da je makedonski jezik zapravo bugarski ali "pisan SRPSKOM PISAĆOM MAŠINOM", a sada je stigao odgovor iz Skoplja

Zvaničnici Severne Makedonije su danas odbacili stav Bugarske akademije nauka da makedonski jezik "ne postoji".

Novi Sad077 regionalni forum mladih Zoran Zaev i Ana Brnabic Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad077 regionalni forum mladih Zoran Zaev i Ana Brnabic

Bugarska akademija smatra da je mekedonski "oblik bugarskog jezika", dok je po bugarskom Instututu za istorijska istraživanja, makedonski jezik zapravo bugarski, ali "pisan srpskom pisaćom mašinom".

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je novinarima rekao da Bugarska "nije načisto" s priznavanjem makedonskog jezika i da očekuje da Sofija prevaziđe taj problem.

- Mi smo Makedonci koji govorimo makedonski jezik, bar većina. Očekujem od prijateljske Bugarske da to prevaziđe, da to reši u delokrugu rešavanja problematike koja je sastavni deo Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedstvu - rekao je on.

Sofija
Foto: Wikipedia
Sofija

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je na Fejsbuku danas napisao da makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i da ga je priznala međunarodna zajednica lingvista, da je kodifikovan 1945. i da je u UN od 1970-ih godina.

"U 21. veku u Evropi je pravo na samoopredeljenje i samoizražavanje nesporno. Odnosi dve zemlje, kako bi bili prijateljski i bliski, pretpostavljaju poštovanje tog prava i dostojanstva drugog. Makedonski jezik je jedan od južnoslovenskih jezika. Standardni makedonski jezik zvanično je kodifikovan u maju 1945. godine, zasnovan na centralnim govornim oblicima tadašnje Makedonije. Bio je jedan od tri zvanična jezika u bivšoj Jugoslaviji, a u UN-u je prisutan više od 70 godina. Makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i prepoznaje ga međunarodna zajednica lingvista", napisao je on.

Dimitrov je ukazao da je međusobno prihvatanje preduslov zbližavanja i prijateljstva među državama i narodima, za šta "treba mudrosti i delikatnosti, veličine u razumevanju i poštovanju briga i dostojanstva".

Pročitajte još

"Istorijski proces koji smo započeli sa susednom Bugarskom doveo je do istinskog zbližavanja i prijateljstva, do otklanjanja strahova i predrasuda, pretpostavlja obostrano prihvatanje. Prihvatanje perioda zajedničke i isprepletene istorije koji povezuje bugarski i makedonski narod, ali i sadašnjost - makedonski narod govori makedonskim jezikom. Da bi ovaj proces uspeo, obema stranama su potrebne mudrost i delikatnost, veličina u razumevanju i poštovanju tuđih briga i dostojanstva. Lako je rušiti, teško je graditi", napisao je Dimitrov.

Inače, Bugarska je prethodnih meseci imala više zahteva od Severne Makedonije, koje je predstavljala kao uslov Skoplju na putu ka EU. Tako je Sofija, između ostalog, tražila da se iz svih makedonskih udžbenika i spomenika uklone natpisi koji govore o Bugarskoj kao o okupatorima u Drugom svetskom ratu.