Mrkela brani strance posle Evrope: Dovedeni su da nas uvedu u Ligu šampiona, ovo je maksimum maksimuma

Vreme čitanja: 5min | pet. 13.12.19. | 15:54

“Izuzetno smo zadovoljni sa Tomaneom i Garsijom, Van la Para se nije adaptirao. Imao sam druge želje”, poručio prvi čovek sportskog sektora Crvene zvezde

Crvena zvezda je završila ovogodišnju misiju u Evropi porazom od Olimpijakosa. Primarni cilj je ispunjen pobedom u epskom dvomeču protiv Kopenhagena, ali nad ovogodišnjim plasmanom u Ligu šampiona nadvile su se mnogobrojne senke. Utisak javnosti je da je klub sa Marakane mogao na bolji način da iskoristi drugo uzatopno učešće u najeminentnijem klupskom takmičenju sveta.

 Ne smemo da budemo licemerni, nego da stanemo iza Njegoša kao Holandija iza De Lihta
 Zvezda locirala mete za prelazni rok: Traži se zadnji vezni, Birmančević i Ivanović su interesantni
 Priča o Milojeviću, znanju, pritisku i ugrađenim stentovima
 Ostanci Marina, Borjana, Bena... Zvezda trenutno nema nijednu konkretnu ponudu
 Ivanić se teško snalazi uz Marina, a Zvezdi nadolazi i treća “desetka”

Izabrane vesti

Stranci su podbacili, Bajern se prošetao Marakanom, u Atini je Žander bio kreator tragedije. Sportski direktor Crvene zvezde, Mitar Mrkela, međutim, ističe da su crveno-beli u ovom trenutku dostigli maksimum maksimuma, a da za prethodni period zaslužuju samo pohavale. Prvom čoveku sportskog sektora je teško pao poraz u Atini, ali je dva dana posle dešavanja sa Karaiskakija pokušao da sabere misli. Ne upire prst krivice u Žandera i Tomanea, kao i u sve strance.
“Otišli smo u Atinu da popravimo utisak koji smo ostavili protiv Bajerna. Znali smo da možemo bolje i više, želeli da se kvalifikujemo za proleće u Evropi. Desila se šokantna završnica, koga svakog mora da boli. U fudbalu se takve stvari dešavaju. Valja se okrenuti utakmicama koje nas očekuju. Uspesi i nesupesi ne smeju dugo da se motaju po glavi. Kad se podvuče crta možemo da budemo zadovoljni dvomečom protiv Olimpijakosa. Nisam bio nezadovoljan ni Minhenom. Nekada igrate koliko vam rival dozvoli, a posle žreba smo znali da smo u svakom pogledu inferiorni u odnosu na Bajern i Totenhem”, poručio je na početku razgovora Mitar Mrkela.

Crvena zvezda je prošle godine osvojila četiri boda, uz sve to pobedila Liverpul. Ovog puta stala je na trijumfu nad Olimpijakosom u Beogradu.
Kad imate iskustvo iz Lige šampiona, očekuje se da napravite iskorak. Niko sa ovog podneblja još nije sposoban za to. Liga šampiona je maksimum maksimuma u ovom trenutku. I za nas, i za druge klubove iz regiona. Da smo ostvarili dobar rezultat u Atini to bi bio mali iskorak. Više nam psihološkom nivou. Bili smo u igri do 86. minuta”.

Još jedna činjenica: Crvena zvezda je ove sezone izgledala slabije protiv velikih.
To je posledica što smo želeli da budemo konkurentniji. Kad igrate na malo drugačiji način, onda se desi da primite više golova. Protiv Totenhema smo imali periode igre kada smo bili konkuretni. Imali smo šanse i kod 0:0 i kod 0:1. Stativa Val la Pare, situacija sa Pavkovom. Utakmica protiv Bajerna je bila ispod nivoa, ispod onog što traži Crvena zvezda. To se jedino slažem”.

Dolazimo do bolne tačke za sve navijače Crvene zvezde, učinka stranaca. La Para, Garsija, Tomane, Žander i Kanjas su ostali bez ikakvih brojki u Ligi šampiona. Uz dodatak da su Portugalac i Brazilac imali ulogu tragičara na Karaiskakiju. Pokušao je Mrkela da spusti loptu.
U nekim stvarima se slažem sa kritikama na njihov račun, u nekima ne. Strance smo dovodili s ciljem da se kvalifikujemo u grupno takmičenje jednog od UEFA takmičenja. Desilo se da je to Liga šampiona. Većina tih stranaca je igrala kvalifikacije i imala značajnu ulogu. Kanjas je odigrao sve mečeve, do povrede je opravdao očekivanja. Sa Garsijom smo zadovoljni, sa Tomaneom smo zadovoljni. Žander je imao nekih dobrih trenutaka, desila se situacija sa rukom. Ne treba osuđivati ni njega, ni Tomanea. Dešavaju se takve stvari. La Para je doveden na kraju, najmanje je pokazao. Nije uspeo da se adaptira”.

Čini se da je Tomane napravio veliki korak unazad.
“Ne slažem se da je to korak unazad. Tomane je odigrao dobru utakmicu sa Olimpijakosom. Ne može jedan promašen penal da utiče na ocenu o igraču. Ima poverenje celog stručnog štaba i sportskog  sektora. Glavni problem je bio na poziciji špica. Njima je potreban kontinuitet igara i pažnja. Imali smo situaciju da zbog razigravanja menjamo napadače. Dešavalo se da neko da gol, pa ga nema. Boaći je bio efikasan u Evropi, Pavkov u prvenstvu, kao i Tomane. Želimo da na toj poziciji imamo manji broj igrača. Na leto se nisu desili neki planirani odlasci”.

Kakav je plan sa strancima, ima ih Zvezda osmoricu na platnom spisku?
Imaćemo na kraju sezone kompletnu analizu. Donećemo neke odluke u zavisnosti od potreba kluba. Do kraja godine ćemo imati kompletnu sliku”.

Žanderu će biti teško posle svega da istrči na Marakanu, pratiće ga greška iz Atine u narednom periodu?
Žander ima poverenje kada je reč o igračkim kvalitetima. Ova situacija sad što se napravila oko igranja rukom jeste specifična...”.

Stao je Mrkela u odbranu stranaca.
Mi smo očekivali Ligu Evrope, a ušli u Ligu šampiona. Kad tako gledate oni su opravdali uloženo. Gol Garsije je u Bernu doneo ogromne pare od Lige šampiona. Odigrao je odličnu utakmicu u Atini. Znam da ljudi koji gledaju sa strane traže gol i asistenciju. Sa Garsijom smo izuzetno zadovoljni. Postoji problem pritiska, ne samo ovde. Kad dovedete igrača za velike pare, uvek je veliki pritisak. Kad ovde doveedete igrača odmah se očekuje da daju tri gola. Za sve je potrebno vreme. Ajaks je doveo četvoricu igrača, niko još nije standaradan. Oni su ispali iz Lige šampiona bez De Lihta, De Jonga i Šenea. Nisu mogli da ih nadomeste”.

Da li ste imali drugačije želja na početku prelaznog roka?
Uvek su želje najveće. Postoji igrači koje sam jako želeo, a nismo uspeli da ih dovedemo. Neki nisu želeli da igraju u Srbiji, drugi su imali velike finansijske želje. Bila je priča sa Darkom Lazovićem, kao i sa igračima koji su ponikli ovde”.

Ponavljao je Mrkela da su dva plasmana u Ligu šampiona epski uspeh, imao je spreman odgovor na pitanje da li su sredstva mogla bolje da budu iskorišćena.
“Zbog dugova morali smo da prodajemo igrače. Uspeli smo da zaradimo novac od UEFA, ali smo morali da pojačamo ulaganje. Očigledno je da će Crvena zvezda u bližoj budućnosti morati da promeni način poslovanja i života. Kopenhagen ima budžet od 40.000.000 evra. To im je zagarantovano, plus ako dođe Evropa. Mi smo morali da se ponavljamo. Teško je dovesti igrače koji ponovo mogu da vam donesu Ligu šampiona. Još teže je treneru”.

Da li je za Crvenu zvezdu bilo bolje da je igrala Ligu Evrope?
“San svakoga u ovom klubu je Liga šampiona. Ovo je klub sa istorijom i navijačima. Nama negde pripada da igramo Ligu šampiona. Za Zvezdinu tradiciju bi bilo loše da nije bilo ove dve Lige šampiona. U Ligi šampiona su mnogo veća davanja, nego u Ligi Evrope”, pojasnio je Mitar Mrkela, koji je govorio i o drugim aktuelnostima.

(FOTO: Star sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara