Mitropolija: DPS zastrašuje vernike uoči sabora u Nikšiću 1Foto: FoNet/Marko Mišić

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da je zapanjena tonom i sadržajem saopštenja vladajuće crnogorske Demokratske partije socijalista (DPS) povodom najave da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti izložene na saboru u Nikšiću, ocenivši da ono služi zastrašivanju vernika.

„To je najbrutalniji primer kako političari vladajuće stranke pokušavaju da život Crkve podrede dnevno-političkoj ideologiji. Izlišno je podsećati da to Ustav ove zemlje izričito zabranjuje“, navodi se u saopštenju mitropolije.

Oni su poručili DPS da se okane takvih poruka i da radi ono za šta je izabrana – „da čuva slobodu građana na okupljanje i manifestaciju sopstvenih ubeđenja“.

Iz Mitropolije navode da će na svetovasilijevskom saboru u Nikšiću 21. decembra svaku političku parolu – svaki izliv nacionalizma, bilo kakvo stranačko obeležje ili poruku uperenu protiv bilo koga – domaće ili susedne države, bilo koje vlasti ili opozicije, smatrati „direktnom provokacijom smišljenom od nedobronamernih“.

„Jer Crkvi ne pada na pamet da se ikada, a naročito ne tog dana, bavi takvim stvarima. Samo nam je molitva Gospodu i poziv na poštovanje prava i Ustava ove zemlje na hrišćanskom srcu. Pozivamo i one koji u svom nerazumevanju kritikuju postupke Crkve, da tog dana i oni dođu da budu sa nama. Dobrodošli su svi, svaki naš brat i svaka naša sestra, pa i rimokatolici i muslimani koji inače dolaze kod Svetog Vasilija“, navodi se u saopštenju.

DPS je juče saopštila da je najava mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti izložene u Nikšiću nezapamćen čin koji pokazuje da za njega nema svetinja, da on sve koristi za sopstvenu promociju, i da to može da zaslužuje samo prezir vernika.

Amfilohije je prethodno najavio da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću 21. decembra.

Na sajtu Mitropolije navode se Amfilohijeve reči da je ličnost Svetog Vasilija ona koja ne deli ljude, već vekovima objedinjuje oko svojih svetih moštiju, ne samo pravoslavne, već i sve duše žedne i gladne Boga i ljubavi Božije.

„Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti biće na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću“, rekao je Amfilohije.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog pohranjene su u manastiru Ostrog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari