Letošnja pojačanja Zvezde u potpunosti razočarala: Ni gola, ni asistencije - stranci ne prave razliku (FOTO)

Đ. Samoilović

13. 12. 2019. u 20:45

Promašaji na fudbalskoj pijaci u junu, julu i avgustu su glavni krivci što evropsko proleće na "Marakanu" ne sleće

Летошња појачања Звезде у потпуности разочарала: Ни гола, ни асистенције - странци не праве разлику (ФОТО)

Fudbaleri Zvezde Foto: M. Vukadinović

AKO dovodimo stranca - nek pravi razliku. Mantra kojom se prilikom transfer politike vode klubovi sa našeg podneblja, na "Marakani" je izgleda promenila značenje, budući da je Crvena zvezda od inostranih igrača za koje je letos skoro četiri miliona evra dobila jedno veliko - ništa.


Da to nije subjektivni osećaj razočaranih navijača, između ostalog, govori podatak da su letošnja pojačanja u Ligi šampiona zabeležila ravno nula golova i asistencija. To dovodi do nesporne činjenice da su promašaji na fudbalskoj pijaci u junu, julu i avgustu glavni krivci što evropsko proleće na "Marakanu" ne sleće.



"Kapitalac" je bio Mateo Garsija, koji je od svih "legionara" bio najmanje loš. Plaćen je za ovdašnje uslove "paprenih" 1,8 miliona evra Las Palmasu, i posle obećavajućeg početka, utopio u sivilo celokupnog korpusa stranaca. Gol na debiju protiv Jang bojsa bio je izuzetno važan za ulazak u elitu, usledila je i "lepotica" u susretu sa Vojvodinom. Sve je ulilo nadu da bi od prvog Zvezdinog Španca korist mogla biti višestruka, ali, iz nekih neobjašnjivih razloga, brzonogi fudbaler je uz sporadične bleskove - nestao.

Šta tek reći za glavne aktere atinske "tragedije" Tomanea i Žandera, koji su u dva poteza na "Karaiskakiju" uništili sve evropske snove crveno-belih.


Napadač koji je stigao iz portugalske Tondele nije se snašao u rotaciji sa Milanom Pavkovom i Ričmondom Boaćijem. Samo na trenutke delovalo je da bi mogao da bude predvodnik napada. Branio ga je Vladan Milojević rečima da je timski igrač, i da će tek na proleće biti onaj pravi, ali ako izuzmemo spektakularne "makazice" od prošle subote, Tomane ničim nije pokazao da bi navijači Zvezde u njemu mogli da dobiju novog Uga Vijeiru ili Ričmonda Boaćija iz prvog mandata.



Žander je imao probleme sa povredama, ali i dok je bio zdrav, poziciju levog beka je uglavnom koristio za izlete u napad, pa su se neretko navijači Zvezde pitali da li igra u odbrani ili ofanzivi, a deluje da će nespretna reakcija u Atini biti jedino po čemu će ga pamtiti u Ljutice Bogdana.



Statistika učinka pojačanja
Potpuno promašen prelazni rok kada su u pitanju stranci, zaokružuju Hoze Kanjas i Radživ van la Para. Španski vezista je došao kao neko sa velikim iskustvom, sa ciljem da poveže redove srpskog šampiona i predstavlja oslonac u veznom redom. Međutim, dodavanja prvom do sebe, izostanak agresivnosti u duelima, i često gubljenje pojma o vremenu i prostoru kao kišni oblak su pratili Kanjasa čijim je lošim delovanjem na sredini terena, odbrana Zvezde ostajala često na vetrometini. Odlazak Španca na zimu uveliko se najavljuje, a u prilog tome govori činjenica da nije bio ni u 18 igrača koji su konkurisali za duel sa Olimpijakosom.


Ni Van la Para, barem zasada, neće ostati upamćen ni po lepom, ni po korisnom. Celokupan učinak krilnog igrača koji je došao sa pedigreom premijerligaškog fudbalera, jeste samo jedan gol, i to u pobedi protiv Trepče (8:0) u Kupu Srbije, što je sasvim dovoljno da ga svrstamo u kategoriju najvećih promašaja Zvezde.



Razlog za lošu igru stranaca, uglavnom se tražio u prekomernim rotacijama koje su bile neophodne zbog ograničenja za inostrane fudbalere u domaćem prvenstvu, ali ako nekog igrača platite preko milion evra da daje golove Surdulici i Lučanima - stvarno je previše.


Da nije bilo Tomaneove prečke i Žanderovog "rukometa" u Borjanovom šesnaestercu na "Karaiskakiju", možda bi slab prelazni rok ostao u senci evropskog proleća. Međutim, za upravu kluba iz Ljutice Bogdana sledi popravni ispit u januaru, i prilika da se otarase viškova, kao i da slagalicu popune pravim delovima.


BORJAN NAJSVETLIJA TAČKA

BEN je najbolji strelac prvog dela sezone sa devet golova, a nesrećnim spletom okolnosti nije ušao na spisak za Ligu šampiona. Marin, iako nije na nivou iz prethodne sezone, u većini utakmica je predstavljao pokretačku snagu tima, ali ni on nije čudotvorac. A to je često bio Borjan koji je fantastičnim odbranama spasavao ekipu još težih u Evropi. Uprkos 20 primljenih golova, bio je najsvetlija tačke Zvezdine jeseni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Nesa Rs

13.12.2019. 21:23

dobar tekst.....nego hajd da vidimo koji menager radi ove transfere. More bit da tu lezi zec....

Miki

14.12.2019. 09:18

@Nesa Rs - U CZ nisu nevešti. Kupovina škart igrača, verujem je bila naplata ulaska u LŠ. Nagrada je i trebala da postoji ali NIKAKO da se dovode igrači koji će kontaminirati klub. Sramota Mrkela!

100h po igraču

14.12.2019. 11:41

@Nesa Rs - Rade mnogi menadžeri, zato je bitniji Zvezdin predstavnik koji uzima 100.000 eu od svakog transfera, pa mu odgovra što veći promet , a ne kvalitet igrača

Milos

13.12.2019. 21:23

Nemam pojma,navijac sam,al nekako kad mi Srbi igramo za Zvezdu i to ono kad se upalimo,onda pada i Real...eto nama stranci nisu potrebni,bolje da smo vratili Kataja i Letaleka nego sto smo spirili na ovu četvorku,Garsiju moze da se nauci.

MILOŠ

13.12.2019. 21:34

Naša deca treba da imaju prednost ,nemamo mi para da kupimo nekog frhunskog fudbalera to što mi kupujemo ovde ima bolji za manje para.

TADIJA ZEMUN

14.12.2019. 09:57

sada da vidimo ko je insistirao na dovodjenju ovih neznalica,pa jos jedan veci neznalica od njih ,prevara od "trenera", a sa njim i mrkela,pa onda i celo rukovodstvo,najverovatnije su sa menadzerima napravili dilove i tako prevarili ZVEZDU i njene navijace,oteli puno para,a sakrivali se iza SLUCAJNIH plasmana u LE i LS,SVE OVE STO PRE PROTERATI IZ ZVEZDE !!!!!!!!!!!!!!!!

Zvezda za 30 minuta

14.12.2019. 11:38

Glavni krivac za loše igre Zvezde je Marin koji ima status 6. zvezde pa se i trener i igrači moraju njemu prilagođavati, a on nema ni fizičke ni tehničke kvalitete da potezom rešava utakmice (asistencije ili golovi). Nije dovoljno što sa 25 metara potrči kao Mesi (sitni i brzi koraci), ali ne završava akcije kao on. Marin bi bio znatno efikasniji i korisniji za ekipu, kada bi ulazio zadnjih 30 minuta.

Радоњић за 30 минута

15.12.2019. 11:14

@Zvezda za 30 minuta - У праву сте , ево Немања Радоњић у Марсеју сваку утакмицу улази током другог полувремена као други шпиц, и редовно даје голове и то одлучујуће. Тако би трабало да игра и за репрезентацију Србије.

Mandrak

14.12.2019. 13:44

Bili su losi al su vrlo kratko igrali i to uglavnom protiv divova. Ja samo zameram sto se stalno rotirao tim i kad treba i kad ne treba. Izgube kazu dobro je za iskustvo onda u sledecoj utakmici udje novi koji nije igrao proslu dakle bez tog iskustva pa ona i on iskusi pa vracaj ovog prethodnog i tako u krug do 80og minuta u Atini.. potpuno nepotrebno sve tri izmene.. nisi dao tomaneu da se iskupi a Acinom momku da materijalizuje trud..

Slobo

15.12.2019. 08:49

Stranci ne prave "razliku" čak ni u domaćem prvenstvu. Nemaju ni potrebe, zna se ko je pravi već godinama, sudije, pa je bolje "ulagati,"u njih nego u problematične otpatke evropskih drugoligaša, shvatio je odavno Terza.