Dobar fudbal za lepe pare 1Foto: Starsport

Da utakmice traju 80 minuta Partizan bi imao predstavnika na žrebanju parova šesnaestine finala Lige Evrope, sledećeg ponedeljka, ali su ga teške individualne greške u finišu oba meča sa AZ Alkmarom koštale prezimljavanja u UEFA takmičenju, gde ga, ruku, na srce, ni najveći optimisti nisu videli na kraju turobne i turbulentne sezone 2018/2019.

Zato Savo Milošević i njegova ekipa u isto vreme imaju za čim da žale i nemaju čega da se stide posle bitaka sa ovim holandskim klubom, engleskim velikanom Mančester junajtedom i kazahstanskim vladarom Astanom.

– Po igrama smo zaslužili da prođemo dalje, s ovim brojem bodova većina ekipa prođe. Putovanje je bilo dugo i teško, ali jako zanimljivo, mislim da možemo biti zadovoljni – tako crtu ispod nadmetanja u L grupi podvlači trener Savo Milošević.

Nekadašnji centarfor kluba iz Humske skockao je igru po svom ofanzivnom ukusu i za dušu svakog zagovornika fudbala s mnogo trčanja, brze kombinatorike i puno šuteva prema golu. Navijači su to prepoznali, pa su (posebno u Evropi) masovnije nego pre dolazili na utakmice ovog leta i jeseni. NJegov Partizan toliko prija oku „grobara“ da su mu ovi praštali i praštaju pogubne poteze kakvi su napravljeni u završnicama mečeva sa Alkmarom.

Ovajdila se i uprava kluba, inače nesposobna da sama (mimo transfera i prihoda od UEFA) privredi veći novac za potrebe budžeta, jer su igrači uneli tačno 6.480.030 evra u zajedničku kasu. Samo na ime garantovanih premija Evropske fudbalske federacije za prebrođene kvalifikacije, dve pobede i dva remija u šest mečeva grupne faze LE, na šta treba dodati novac od prodatih karata i prava televizijskog prenosa.

– U januaru želimo da pravimo tim za jun, na vreme, da bismo imali spreman tim za sledeće kvalifikacije za Ligu Evropa ili Ligu šampiona. Moramo da pojačamo neke delove. Videćemo ko će da ide, a ko da ostane – poručuje direktor Miloš Vazura, posle tek potpisanog produžetka ugovora sa jednim od vodećih golgetera tima Sejdubom Sumom.

Partizan ima novca više nego letos, dogovorio je i 10.000.000 evra težak transfer Strahinje Pavlovića u Monako, što znači da ima više manevarskog prostora za povlačenje adekvatnih kadrovskih poteza. Čekamo da vidimo kakvih.

– Ja sam ovde od marta, to je devet meseci, a imam utisak kao da sam tu četiri godine, s obzirom koliko stvari smo prošli i šta se sve promenilo. Da sad prognoziram šta će biti za godinu dana – ne bih se usudio. Nadam se da neće biti dosta promena, to je prva stvar. Drugo, očekujem još bolji Partizan – i Milošević se nada smislenim odlukama UO, kojem je već dva puta nudio ostavku.

Stranci vodili priču

Spisak strelaca u beogradskoj pobedi nad Astanom savršeno ilustruje doprinos Partizanovih stranaca rezultatima u Evropi, jer su Umar Sadik (2), Sejduba Suma (1) i Takumo Asano (1) uradili ono što se očekuje od odlično plaćenih „uvoznih“ igrača u srpskom fudbalu. „Poentirao“ je i asistirao i Izraelac Bibras Natho, pri čemu je samo otpisani, pa preporođeni Suma odradio cele pripreme, jer su ostali stizali u različitim fazama letnjeg prelaznog roka. Jednom rečju, Partizan još od vremena Lamina Dijare, Almamija Moreire i Žuke nije ovoliko pogodio s dovođenjem pojačanjima iz drugih država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari