Francuska donirala službenog psa Onila Upravi carina Srbije (VIDEO)

BEOGRAD – Uprava carina Srbija postala je danas bogatija za novog člana – službenog psa Onila, treniranog za borbu protiv nedozvoljene trgovine narkoticama, koji je donacija carinske administracije Francuske.

Tokom primopredaje, kojoj su prisustvovali generalni direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić, ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni, pomoćnik direktora Carinske administracije Francuske za međunarodne odnose Sedrik Oržere, održana je demontracija veština psa Onila sa njegovim vodičem Vukašinom u otkrivanju droge.

Mladi carinik Vukašin, koji ima 24 godine i Onil, labrador koji ima godinu i četiri meseca, obuku su završili u Francuskoj, u školi Carine u La Rošelu, a 2020. godine vratiće se na drugi deo obuke, koji se odnosi na rad na otkrivanju sintetičkih droga – kokaina, heroina…

Direktor Uprave carine Miloš Tomić, zahvalivši se na donaciji, kazao je da je ona rezultat dosadašnje veoma uspešne saradnje sa Francuskom.

Kako je naveo, upotreba službenih pasa u Upravi carina Srbije je nova delatnost, odnosno odsek postoji dve godine, a službeni psi sa svojim vodičima su do sada pokazali dobre rezultate u borbi protiv krijumčarenja, iako je njihov prevashodni cilj preventivno delovanje.

Kazao je da će se u narednom periodu Uprava carina truditi da ojača taj odsek i izneo očekivanje da će carinska administracija Francuske pomoći u tome u narednom periodu.

Ambasador Falkoni navodeći da se za Carinu obično misli da je organizacija koja prikuplja prihode, istakao je da je ona zapravo organizacija koja štiti teritoriju.

Ta zaštita mora uvek da bude inventivna, kazao je Falkoni dodajući da je to zato što se suočavamo sa kriminalcima koji su inovativni.

Izrazio je zadovoljstvo zbog odlične saradnje koju imaju Uprava carina Srbije i Carinska administracija Francuske navodeći da se ta saradnja na operativnom nivou danas sprovodi i “gestom prijateljstva”, odnosno predajom Onila, koji će pomoći srpskim carinicima u borbi protiv narkotrafikinga.

“Nemamo puno ovakvih saradnji na međunarodnom planu. Ovo je vid privilegovane saradnje i u poslednjih nekoliko godina bilo je svega tri ovakve saradnje između Francuske sa njenim partnerima”, kazao je Falkoni.

Govoreći o obuci Onila koja je sprovedena u Francuskoj, Falkoni je kazao da mu se i naredbe daju na francuskom i kroz šalu dodao:

“Onil razume francuski, ali ga ne govori.”

Pomoćnik direktora carinske administracije Francuske za međunarodne odnose Sedrik Oržere kazao je da francuska administracija Upravu carine Srbija smatra za jednog od ključnih partnera.

Podsećajući da je između dve carine tokom posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji potpisano Pismo o namerama, Oržere je kazao da se ove godine navršava 16 godina od međucarinske saradnje između Francuske i Srbije, u okviru koje je u Beogradu 2012. otvorena kancelarija Carinskog atašea, koja je od ove godine jedina regionalna francuska kancelarija zadužena za 10 zemalja Balkana i Jugoistočne Evrope.

“Naše poslovno partnerstvo je od suštinskog značaja, a naši ciljevi su slični – zaštita teritorije i zaštita građana. Borba protiv terorizma, organizavonog kriminala, pružanje pomoći privrednim subjektima koji legalno posluju i prikupljanje prihoda za državni budžet uz moderno carinsko oporezivanje, jesu nastojanja koja delimo u međunarodnom okruženju, podložnom konstantnim promenama”, kazao je Oržere.

Istakao je da obuka za pse vodiče u carinskoj školi u La Rošelu je posebno teška i zahtevna i da mnogi Francuzi odustanu od obuke pre nego što je završe, što nije bio slučaj kod Vukašina, koji je uspeo da prođe celokupnu obuku i to u zemlji koja nije njegova.