Budžet republike Srbije 2020
printscreen youtube
Budžet republike Srbije 2020

printscreen youtube

Budžet republike Srbije 2020, Foto: printscreen youtube

 

Ministarstvo finasija Republike Srbije objavilo je video snimak u kome je na slikovit način građanima Srbije  na interaktivan i zanimljiv način prikazuje kako je kreiran novi budžet Srbije za 2020. godinu i kako će predviđeni novac biti potrošen do dinara. 

Želja Ministarstva finansija je bila se građanima Srbije približi budžet za 2020. godinu, i da se razumljivim jezikom objasni na šta će se utrošiti javni novac. u kome je na slikovit način prikazan budžet za sledeću godinu.

U uvodnom delu objašenjeno je da se krajem svake kalendarske godine u Skupštini Srbije donosi najvažniji ekonomski zakon Budžet Republike Srbije. Budžetom za 2020. se završava težak period višegodišnjeg sređivanja finasnija i vraćanjem domaćeg i spoljnjog duga i započinje ciklus ubrznaog privrednog razvoja i napretka što ga čini razvojnim budžetom.

 

Najveći deo novca otići će na velika javna ulaganja, kapitalne investivije i realizacija petogodišnjeg Nacionalnog investicionog plana što će biti glavni pokretači priovrednog razvoja Srbije.

"Najviše novca je opredeljeno za javne investicije i to pre svega za izgradnju saobraćajne i železničke infrastrukture i druge kapitalne projekte.

Kad su novi putevi i pruge u pitanju gradiće se širom zemlje. Novac je izdvojen za deonicu Pojate- Preljina na Moravskom koridoru, zatim za izgradnju auto-puta Beograd -Sarajevo i saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.Potom za deonice Obrenovac-Ljig, Surčin-Obrenovac , Novi Beograd- Surčin, za beogradsku obilaznicu, brzu saobraćajnicu Novi Sad-Ruma, kao i za deonicu od Preljine do Požege.Planirana je i sanacija starih puteva i unapređenje bezbednosti. Radiće se i na realizaciji projekata železničke infrastrukture dok će rečni saobraćaj biti unapređen izgradnjom Međunarodnog putnog pristaništa Lepenski vir.

budžet Srbije 2020

printscreen youtube

budžet Srbije 2020, Foto: printscreen youtube

 

Ovim se nastavlja trend ulaganja u putnu infrastrukturu, gde je od 2014. do danas izgrađeno 320 kilometara auto-puta, čime ne samo da se privlače investitori, već i turisti koji više neće izbegavati Srbiju kao zemlju koja ne nudi komforan i brz tranzit.

Jedan od kapitalnih projekata od naročite važnosti je i reforma Porske uprave, njena digitalizacija i modernizacija što će građanima olakšati pristup uslugama i osigurati stabilnost budžetskih prihoda.

Pored ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju institucija podsticaj razvoju privrede biće i smanjenje opterećenja na zarade.

U pitanju je uspostavljanje trenda koji je započeo prošlogodišnjim smanjenjem i kojim se stimuliše zapošljavanje i razvoj privrede. Nivo opterećenja se usklađuje sa zemljama EU i šažljivo balansira kako ne bi ugrozio budžet Republike Srbije. Država će se u ovu svrhu odreći dela sredstava, u korist privrede. Kad su u pitanju zarade, tu dolazimo do druge najbitnije komponente budžeta za narednu godinu,a to je unapređenje životnog standarda građana.

budžet Srbije 2020

printscreen youtube

budžet Srbije 2020, Foto: printscreen youtube

 

Plate će porasti od 8 posto do 15 posto počev od novembarske, a najveće povećanje će dobti zaposleni u zdravstvu, zatim u nauci i kulturi prosveti i socijalnoj zaštiti,državnoj upravi kao i u poreskoj i upravi carina.

Prilikom izrade budžeta mislilo se i na najstarije građane pa će tako već od januara 2020. godine penzije biti povećavane primenom principa "švajacarske formule". Prihodi najstarijih građana biće povećani za 5,4 posto u proseku za šta su iz budžeta izdvojena sredstva u iznosu 581,2 milijarde dinara. A planirano je i rekordno povećanje minimalne zarade.
" Minimalna zarada će se sa sadašnjih 27.022 dinara biti 30.022 dinara. Povećanje plata i penzija, osim što puni kućne budžete, utiče i na povećanje kupovne moći građana i veću potrošnju, a samim tim i veću naplatu poreza koji se slivaju u državnu kasu.

Ukupna sredstva opredeljena za sektor zdravstva iznose 315,9 milijardi dinara. Dok je ministarstvo zdravlja dobilo najveća sredstva kad su u pitanju budžetska primanja. Taj novac će se investirati u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova, u inovativne lekove, prevenciju i lečenje retkih bolesti dok će se veliki deo utrošiti na rekonstrukciju kliničkih centara u Beogradu, kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ovi veliki regionalni centri su i nosioci naućno-tehnološkog razvoja i digitalizacije što je bila još jedna velika stavka prilikom planiranja ovog budžeta.

Do septembra naredne godine 1.000 škola će dobiti brzi internet, dok će biti opremljeno preko 10.000 digitalnih učionica. Izdvojena su sredstva za renoviranje 60 osnovnih i srednjih škola, a u 400 škola biti premljeni računarski kabineti.

budžet Srbije 2020

printscreen youtube

budžet Srbije 2020, Foto: printscreen youtube

 

Više novca biće i za najugroženije građane kroz sektor socijalne zaštite i budžet od 124,8 milijardi dinara. Sredstva su raspoređena za brigu o socijalno ugorženim grupama, kao i za pomoć učenicima i studentima . Briga o ovim kategorijama je svakako imperativ za Republiku Srbiju, a slično je i kada je briga o živtonoj sredini u pitanju. 59,5 milijardi dinara predviđeno je budžetom za namene ekologije od čega je najviše otišlo jedinicama lokalne samourpave za projekte vodosanbdevanja i sistem prčišćavanja otpadnih voda. 58,2 milijarde dinara namenjene su razvoju poljoprivrede. Od toga najveći deo biće utrošen na subvencije i to za direktna plaćanja i mere dualnog razvoja, kao i za IPARD fondove za zaštitu zdravlja životinja. Velike podsticaje dobiće svi organski proizvođači, njih oko 7.000 kao i stočari i vinari. Što se tiče investicija u oblasti poljoprivrede planirani su u iznosu od 3,5 milijardi dinara .

budžet Srbije 2020

printscreen youtube

budžet Srbije 2020, Foto: printscreen youtube

 

Sredstva izdvbojena za kulturu u bužetu za 2020. godinu su mahom namenjena finansiranju ustanova kulture, i finasniraju osnovnih delatnosti javnih medijskih servisa.

"Dakle, potpuno izbalansiran uravnotežen budžet, koji je usmeren ka podizanju životnog stanrada građana Srbije s jedne stranej a sa druge ka ubrzanju našeg ekonomskog razvoja, rekao je ministar finasija Siniša Mali na kraju ovgo interaktivnog priloga.

Komentari (1)

Masa

17.12.2019 20:46

Prava stvar, gradjani trebaju biti upuceni, a ministarstvo svakako odlicno radi svoj posao.