Verhagen u Kejp Taunu
Verhagen u Kejp Taunu

Prevara veka: Promenio četiri kluba u četiri zemlje, a nikad nije ni igrao fudbal?!

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.12.19. | 18:48

Bernio Verhagen kao Frenk Abagnejl u filmu Uhvati me ako možeš

Čuven je slučaj Ali Dije, koji se Grejemu Sunesu u telefonskom razgovoru predstavio kao Žorž Vea lično kako bi Sautemptonu preporučio svog rođaka. Engleska se smejala kad je Ali Dija debitovao umesto povređenog Mata Le Tisijea – kakav paradoks da jedna neznalica menja takvog majstora – pošto je bilo više nego jasno da Senegelac nije fudbaler. Međutim, iako Ali Dija ostaje najčuveniji slučaj fudbalske prevare, titulu najvećeg prevaranta upravo mu je preuzeo Bernio Verhagen.

Mogli ste da čujete tu priču ovih dana, potpisao je za Viborgnakon što su Danci naseli na Jutjub snimak na kojem uopšte nije bio Verhagen, koji se pride predstavio kao bivši igrač čileanskog tima Audaks Italijano. To je doduše bilo tačno, jer su prethoni i Čileanci naseli na priču 25-godišnjeg Holanđanina.

Izabrane vesti

I to je ono što je u celoj priči apsolutno nestvarno: Verhagen je naime uspeo da prevari već četiri profesionalna kluba!

Slučaj je razotkrio novinar Sam van Ralte sa holandskog Vajsa, koji je igrom slučaja svojevremeno snimao podkast sa Verhagenom, tada pod ugovorom sa moldavskim fudbalskim klubom Dinamo-Auto. U suštini, Dinamo-Auto je amaterski klub, nema svoj stadion, a Verhagen ni tamo nije uspeo da debituje.

Uostalom, on nikada i nije bio profesionalni igrač. Jeste igrao u podmlatku Viljema drugog, ali nije prošao. Posle samo jedne godine utvrđeno je da nije materijal za profesionalnog fudbalera i onda se prema zvaničnim podacima holandskog saveza smucao u još tri amaterska kluba. Poslednji je, ranije ove godine, bio Den Dungen. Tamo je i odigrao koji minut i kako je rekao skaut Marsel van Kriken za Vajs: “Nije se baš isticao“. Van Kriken je rekao i da je reč o veoma prijatnom dečku, ali da mu nikako nije bilo zašto su profesionalni klubovi uporno potpisivali ugovore sa Verhagenom.

A potpisivali su, zato što je Verhagen imao dobru žvaku. I kad već nije mogao da ozbiljno igra fudbal, rešio je da se igra fudbala.

U Moldaviji

Posle tog gostovanja na podkastu Van Ralte je dobio neke uznemirujuće poruke da je Verhagen u Moldaviji bio umešan u prevaru sa kreditnim karticama. On je sam to demantovao rekavši da ga dežurni kritičari “hejtuju“, ali je Van Ralte nastavio da prati Verhagenov slučaj.

I onda – šok. Kejp Taun, jedan od velikana južnoafričkog fudbala, upecao se na laži Verhagena. Na Rtu dobre nade potrajao je – 26 dana. Naravno, nije uspeo da upiše debi, ali je zato bio zvanično promovisan. I tamo ga hvale, kažu da nisu imali problema sa njegovim ponašanjem.

Na nekim drugim mestima nije baš sve bilo tako idilično. Opet neka lepo sročena pisma, Jutjub klipovi i hopla – eto ga Verhagen u Južnoj Americi! Red je stigao na čileanskog prvoligaša Audaks Italijano. Ni tamo nije odigrao ni minut, ali je podigao prašinu tvrdnjama da je napustio klub zato što su ga saigrači maltretirali i vređali na rasnoj osnovi?!
Nazivali su me majmunom, robom. Ukrali su mi i pare iz svlačionice. Možete li da verujete u to?! Profesionalni fudbaleri. Imam dokaze. Poruke i video snimke“, govorio je Verhagen u intervjuu za ugledni čileanski list Merkurio.

Audaks Italijano je momentalno demantovao Verhagenove navode i on je potražio sreću na drugom mestu. I mislio je da ju je pronašao u Danskoj. Ljude iz Viborga prevario je predstavljajući samog sebe u mejlovima kao igrača koga zastupa Stelar Grupa, agencija zvanično najmoćnijeg menadžera sveta za 2019. godinu Džonatana Barneta. Engleski menadžer inače zastupa igrače kakvi su Geret Bejl, Saul Njigez, Kijeran Tripije... Viborg nije mogao da odoli na laž da im “Stelar Grupa“ nudi mlade talente koji će uskoro eksplodirati. Prvi na spisku je bio baš Verhagen, koji će se tu samo kratko zadržati pre no što za veliki novac bude prodat u Kinu.

Sa dresom Viborga

Viborg je naseo verujući da zaista komunicira sa Barnetovim zaposlenima. U stvari je Verhagen falsifikovao mejlove. Govorio im je da želi da igra u Danskoj da bi bio bliže majci svoje jednoipogodišnje ćerke. Tvrdio je i da je bio na probama u Nestvedu i Randersu, ali se to ispostavilo kao netačno. Tek kad se Verhagen pojavio na treningu i kad su svi videli da je u svađi sa loptom Viborg je shvatio da je nasamaren.
Jasno je da je sve ovo jedna velika prevara“, rekao je ljutito direktor kluba Morten Jensen.

Upravi Viborga ceo slučaj nije bio nimalo smešan. Presavili su tabak i tužili 25-godišnjeg Holanđanina za lažno predstavljanje i prevaru. Verhagen je shvatio da je đavo odneo šalu, ali tad je već bilo kasno. Želeo je da pobegne u Švedsku, nije uspeo. Ne samo iz “fudbalskih razloga“.

Danski mediji su se obrušili na njega kad je sve isplivalo na površinu. Politiken je objavio i da se tamo predstavljao kao fudbaler Kopenhagena kako bi zaveo devojku kojoj je posle ukrao novac i nakit. Viborg je 26. novembra raskinuo ugovor sa Vehagenom. Dan kasnije on je uhapšen zbog sumnje da je napao i opljačkao više ljudi, uključujući i izvesnu Najaret Muci, koju je predstavljao kao devojku. Ona ga je optužila i za pretnje smrću. Nekoliko svedoka, preneli su lokalni mediji, videlo ga je kako ju je u prodavnici bacio na pod i ukrao joj tašnu. On se pravdao rekavši da je u svađi samo želeo da uzme svoj teelfon. Trećeg decembra je optužen i za prevaru.

Igri je došao kraj. Kao u onom čuvenom filmu “Uhvati me ako možeš“ sa Leonardom Di Kaprijem u glavnoj ulozi: I taj je film snimljen po istinitoj, iako neverovatnoj priči. Ova koju je gurao Bernio Verhagen možda nije toliko luda, ali ima tu materijala za jedno holivudsko ostvarenje.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara