U Domu Narodne skupštine Republike Srbije juče je svečano obeležena 30. godišnjica osnivanja Agencije za osiguranje depozita. Svečanosti je prisustvovalo više od stotinu zvanica među kojima su predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije, drugih državnih organa, međunarodnih udruženja osiguravača depozita, institucija za osiguranje depozita iz regiona i sveta, privrednih sudova, banaka, društava za osiguranje i akademskih institucija.

Viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović naglasio je tim povodom da su Narodna banka Srbije i Agencija, u skladu sa svojim zakonom definisanim ovlašćenjima i funkcijama, partneri u očuvanju stabilnosti finansijskog sistema, što se kontinuirano pokazuje kroz uspešnu saradnju dve institucije. „Efikasan sistem osiguranja depozita doprinosi očuvanju poverenja deponenata, ali i stabilnosti celokupnog finansijskog sistema, o čemu postoji svest u obe institucije“, istakao je viceguverner Jović. Pred sam kraj 2019. godine, kada se sumiraju utisci i procenjuju rezultati, nameće se zaključak da zahvaljujući posvećenom radu Narodne banke Srbije na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković, ne postoji bojazan za stabilnost bankarskog sektora kao najznačajnijeg dela finansijskog sistema u Srbiji. Stabilnost finansijskog sistema moguća je samo u uslovima makroekonomske stabilnosti koja je postignuta zahvaljujući usklađivanju monetarne i fiskalne politike. Više od 6 godina zaredom imamo stabilnu i nisku inflaciju, stabilan devizni kurs i devizne rezerve čiji nivo jača otpornost finansijskog sistema na eventualne potrese iz međunarodnog okruženja, rekao je Jović.

„Obeležavanje 30. godišnjice Agencije u Domu Narodne skupštine ima jedinstvenu simboliku. Upravo u ovoj zgradi, 20. decembra 1989. godine donet je zakon kojim je osnovana tadašnja Agencija federacije za osiguranje depozita i sanaciju banaka. Uprkos mnogobrojnim transformacijama državnog uređenja, bankarskog i finansijskog tržišta, pa i same Agencije, njegog naziva i delokruga, ova važna institucija bila je i ostala jedan od važnih nosilaca finansijske stabilnosti u Srbiji“, istakao je tom prilikom emeritus prof. dr Hasan Hanić, predsednik Upravnog odbora Agencije. Navodeći da je sadašnji period stabilnosti finansijskog sistema Agencija iskoristila za dalje usaglašavanje sistema osiguranja depozita s međunarodnim standardima i evropskom regulativom, prof. dr Hanić je istakao da je trajni strateški cilj Agencije da bude još pouzdaniji partner svim nosiocima finansijske stabilnosti u Srbiji, da isplatu osiguranih iznosa depozita organizuje još efikasnije, kao i da poveriocima banaka i društava za osiguranje u stečaju ili likvidaciji obezbedi što izvesnije, veće i brže kolektivno namirenje.

Na skupu povodom jubileja Agencije za osiguranje depozita govorili su i istaknuti gosti iz inostranstva: predsednica američke Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) Jelena Makvilijams, predsednik Izvršnog saveta Međunarodne asocijacije osiguravača depozita (IADI) Kacunori Mikunija i predsednik Odbora Evropskog foruma osiguravača depozita (EFDI) Tjeri Diso.

Predsednica američkog FDIC-a Jelena Makvilijams, imenovana na tu funkciju prošle godine na predlog američkog predsednika Donalda Trampa, obratila se prisutnima na srpskom budući da je rođena Beograđanka. Ona je istakla da sistem osiguranja depozita, pre svega, štiti obične građane. „Uvek kažem da će se bogati uvek nekako snaći za sebe, ali ako običan čovek ostane bez novca zbog toga što je njegova banka otišla u stečaj, neće imati sredstava za osnovne potrebe. Zbog toga je važan sistem osiguranja depozita“. Podsetivši na period ekonomske i bankarske krize u Srbiji devedesetih, rekla je da je i njena porodica osetila posledice nemogućnosti povlačenja depozita iz banke. „Agencija za osiguranje depozita postigla je mnogo ne samo time što je obezbedila sredstva za isplatu osiguranih deponenata, već i time što se prilikom izrade zakonskog okvira pridržava opšteprihvaćenih međunarodnih standarda u osiguranju depozita.“

Jelena Makvilijams sa saradnicima boravi u četvorodnevnoj poseti Agencije za osiguranje depozita tokom koje će biti reči o daljoj saradnji dveju institucija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.