Milojevićev ručni rad i utakmice koje će se pamtiti (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | čet. 19.12.19. | 20:03

Pamtiće se Liverpul, ali prvi meč protiv Salcburga je Vladan Milojević u svojoj biti – taktička perfekcija

Visoko, previsoko je digao lestvicu očekivanja Vladan Milojević. Toliko visoko da se navijači Crvene zvezde pitaju kada će ga i da li će ga uopšte neko dostići u dogledno vreme. Kao trener giganta sa Marakane, već naviknutog da ga šamaraju Kazahstanci i Ukrajinci, Milojević je promenio DNK jedog kluba, način razmišlja, u dobroj meri mandata trudio se da mu ekipu ne krasi izanđala fraza balkanskog mentaliteta. Crvena zvezda u dobrom delu Milojeviće ere je bila sve osim balkanskog tima.

Bilo je tu direktnog fudbala, taktičke savršenosti, defanzive kao da je izučavao trenerske škole u Koverćanu. Dok je bilo žara i strasti Crvena zvezda je pod Milojevićem ujedala i nikada nije dizala ruke u znak predaje.

Izabrane vesti

To je Milojevićev ručni rad, baš kao i osam utakmica koje je dobrim rezultatima sada već bivši šef stručnog štaba pretvorio u istorijske.

ZVEZDA – LIVERPUL 2:0

Dok je sveta i zemaljske kugle ostaće zapisano: Crvena zvezda je tog 6. novembra 2018. godine savladala tada vicešampiona, a za šest meseci, šampiona Evrope. Iako je samo dve sedmice ranije delovala inferiorno na Enfild Roudu Vladan Milojević je pronašao recept za direktan fudbal Jirgena Klopa. Kako je to uspeo, to niko ne zna. Osećala se danima pre meča blaga euforija u Beogradu, ka da se znalo da Crvena zvezda ima solidne šanse u sudaru sa Redsima da napravi prvorazrednu senzaciju. Liverpul je na dan meča uvežbavao prekide u Zemunelu, Klop je na klupi ostavio Firmina.

Bio je to poklon koji Vladan Milojević nije hteo da odbije. Kao besni kerovi trčali su igrači srpskog šampiona, Liverpul sa Manom i Salahom nije mogao nikako da napravi višak. Dvojica asova stalno su imala dvostruku pratnju, delovalo je povremeno da se Crvena zvezda brani sa 13 igrača. Kao nagrada desio se Pavkov, do te večeri autsajder i personifikacija loše kupovine.

ZVEZDA – SALCBURG 0:0

Ne predavanju za pro licencu Vladan Milojević je pre nekoliko dana otkrio kako je posle analize Salcburgove igre samo zatvorio lap-top. Sumnjamo da je tako bilo. Liverpul se desio, ali Vladan Milojević nije mogao da predvidi Pavkovove majstorije. Te avgustovske noći u Beogradu, pred praznom Marakanom, igrala se uakmica koju je Vladan Milojević nacrtao u svlačionici. Crveno-beli su tim Marka Rozea, ekipu sa vanserijskim potencijalom u ofanzivi, ostavili bez ozbiljne šanse. Gotovo bez ozbiljnog šuta u okvir gola. To je Vladan Milojević u svojoj biti. Kao šahovski velemajstor video je sve potencijalne poteze rivala unapred. Mogli su crveno-beli i do trijumfa, velike šanse su propustili Stojiljković, Degenek i Simić. Ali dupla nula je podgrejala nadu da u Mocartovom gradu može svašta da se desi. Posebno, što je beogradski meč pokazao koliko je Crvena zvezda taktički porasla. A u revanšu je bilo sreće. Zaslužio je umetničkim taktičkim delom iz prvog duela taj mig bivši trener crveno-belih.

ZVEZDA – SPARTA 2:0

„To je nalet, to je juriš, nema čekanja, nema kalkulacija, sve ili ništa. To je Crvena zvezda“.

Ovako je nekad dočaravao Zvezdine partije u Evropi komentator Zvonko Mihajlovski, a baš takva je bio srpski tim u sudaru sa Spartom. Kada je žreb dodelio češkog velikana crveno-belima, navijači su se već pozdravljali i poželeli da im sreća bude naklonjenija za 12 meseci. Tim koji se sklapao je bio bolji od Florijane i Irtiša, i ostvario je primarni cilj. Milojević je želeo više, želeo je Ligu Evrope. Osetio je da Sparta u svojevrsnoj tranziciji, i da Andrea Stramaćoni ne drži baš sve konce u svojim rukama. Ofanzivno možda i najbolja Zvezdina utakmica u epohi Vladana Milojevića. Visokim presingom crveno-beli su napali rivala koji je ponos ostavio u tunelu Zvezdinog stadiona. Bilo je 2:0. Moglo je i više. Posle tog meča više ništa nije bilo isto.

ZVEZDA – KRASNODAR 2:1

Kako se utakmica u Krasnodaru završila, tako je u Beogradu počelo da gori. Posle deset godina čekanja navijačima crveno-belih je pred očeima počela da svetluca Liga Evrope. Zvezda je podnošljivo izgubila u Rusiji (2:3), ali je Milojević morao da za revanš improviziju, iako nije sklon tome, niti to voli. Zbog kartona je ispao Le Talek, povredio se Branko Jovičić, Nenad Krstičić je tek došao u klub i nije imao pravo igranje. Objektivno jaču ekipu Milojević je čekao bez klasičnog zadnjeg veznog. Svako je nudio svoj predlog, bilo je mišljenja među uticajnim zvezdašima da tu poziciju može da pokrije Slavoljub Srnić. Preneto je to i Milojeviću.
„Pustite me da radim samo, puna mi je glava. Znam šta ću. Podavićemo ih kao mačiće na Marakani“, obratio se jednom od pretpostavljenih Vladan Milojević.

I izveo je manevar stručnjak iz Aranđelovca. Donald je spušten na zadnjeg veznog, Kanga je bio povučeniji, videli smo Srnićau sredini. Nošeni neverovatnom energijom crveno-beli su pojeli u prvom poluvremenu skopoceni ruski tim. Bilo je samo 1:0 (Radonjić), ali je Kanga na početku nastavka doveo do delirijuma skoro 60.000 ljudi. Ostalo je poznato.

ZVEZDA – KELN 1:0

Cela sjajna jesen stala je u taj jedan meč. Crveno-belima je bio potreban bod kako bi se domogli nokaut faze. Svi su se plašili one Linikerove teze da je fudbal igra u kojoj na kraju pobeđuju Nemci. Međutim, tog decembra videli smo Zvezdu iz nekog drugog filma. Mnogo samopouzdanja imala ja ta ekipa, do te mere da je gotovo rutinirala Jarčeve i posle 26 godina donela proleće u Evropi. Nije to bila blistava partija, ali baš kao i Salcburg – po merama Vladana Milojevića. Crveno-beli su defanzivno odigrali perfektno i sačekali svoj trenutak. Strelac je bio Srnić. Jeste Keln imao veći posed u nastavku, ali niko na Marakani nije strepeo za ishod.

ZVEZDA – PARTIZAN 2:1

Pratiće porazi od Bajerna i Totenhema Vladana Milojevića, kao i svi rekordi i evropski rezultati. Pratiće ga i mrlja večitih derbija, iako u prvenstvu ima pozitivan skor (2-4-1), jer mu nedostaje dominatna pobeda nad crno-belima. A aprila 2018. godine stekli su se svi preduslovi za tako nešto. Bio je to najbolji Milojevićev derbi. Zvezda je delovala kao protiv Sparte. Visokim presingom je provocirala Partizanovu grešku. Golovima Radonjića i Pešića brzo je povela 2:0. Mogla je da da još koji gol. Ali je brzo stala. Na kraju je bilo 2:1. Odlučujuća tri boda u borbi za titulu, ali navijači nisu bili zadovoljni.

ZVEZDA – JANG BOJS 1:1

Sve je rekao Vladan Milojević na nedavnom predavanju za pro licencu. Ulog je bio ogroman, Jang Bojs je bio fizički i trkački mnogo dominantnija ekipa. Ali Zvezdin trener je posle rezultata u Bernu (2:2) bio optimističan.
„Biće sve u redu, skratićemo im prostore da nemaju gde da trče“, pokušao je Milojević da umiri jednog uticajnog zvezdaša.

Tako je i bilo. Objektivno kvalitetniji tim Crvena zvezda je ubacila u superligaški ritam. Naterala ga da igra sporo, sa mnogo prekida. Nešto slično meču sa Kelnom. Rival do autogola Bena nije imao izgrađenu akciju, niti šansu osim prilikom greške Borjana. Kao i mnogo puta do tada Milojević je pokazao da ume da se nosi sa pritiskom, kao i da ne robuje populizmu. Nije jurnuo u napad, iako su svi to želeli. Video je kako i gde treba udariti Švajcarce. I drugi put zaredom se plasirati u Ligu šampiona.

KOPENHAGEN – CRVENA ZVEZDA 1:1

Zvezda je ovu utakmicu prošla na čisto junaštvo i magiju Milana Borjana. Neko će reći da je Milojević imao i ovde veliku dozu sreće, ali je u Danskoj Crvena zvezda opet odigrala defanzivno izvanredno. I to 70. minuta sa igračem manje. Sve šeme danskog šampiona Vladan Milojević je pročitao, pa je Kopenhagen napravio samo jednu šansu tokom drugog poluvremena i dva produžetka.
„Znali smo kako igraju. Šalju dijagonalu na Ndijajea, a onda krila ulaze unutra. Sve šeme smo im znali, velika je to zasluga Vladana Milojevića“, otkrio je štoper crveno—belih Radovan Pankov.

(Foto: Star Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara