Savet Mreže ustanova kulture predložio 25 stalnih manifestacija u kulturi - iKragujevac


Vesti

Gradsko veće na sednici održanoj 20. decembra utvrdilo je predlog Odluke o manifestacijama, programima i projektima u oblasti kulture od značaja za grad Kragujevac i uputilo odbornicima Skupštine grada na razmatranje i odlučivanje.

Pred članovima gradskog parlamenta naći će se 25 predloga, među kojima su: Dan Grada, Veliki školski čas, Bdenje, Međunarodni salon antiratne karikature, Šumadijski bluz i džez festival, međunarodni pozorišni festivali Zlatna iskra i JoakimInterFest, Festival kamerne muzike Convivium Musicum, Arsenal fest, Festival narodne muzike Dragiša Nedović i druge.

Razlog za donošenje ove odluke je realizacija inicijative Saveta Mreže ustanova kulture, koji je krajem oktobra raspisao Javni poziv za podnošenje predloga za izbor stalnih manifestacija. Od strane ustanova kulture, drugih zainteresovanih subjekata iz javnog i civilnog sektora, stručnjaka u kulturi, umetnika i zainteresovanih pojedinaca pristiglo je 547 predloga. Članovi Saveta Mreže, nakon što su pregledali predloge, jednoglasno su predložili 25 tradicionalnih manifestacija za koje smatraju da svojim statusom u društvu, postignutim kvalitetom, profesionalnom organizacijom, ocenama u stručnoj javnosti, odzivom publike, kao i samim značajem za pozicioniranje Kragujevca na kulturnoj mapi Srbije, mogu biti nosioci razvoja kulture kako u Kragujevcu, tako i celom regionu koji ka njemu gravitira.

U skupštinsku proceduru Gradsko veće uputilo je i predlog odluke o ostvarivanju prava na prevoz povlašćenih kategorija građana na teritoriji grada koji uvodi novu kategoriju, a to su učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca, a pohađaju školu na teritoriji druge jedinice lokalne samouprave.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu