Лончар: Новчане надокнаде за донирање јајних ћелија

БЕОГРАД: Близу 9.000 дијагноза постављено је од почетка акције бесплатних превентивних прегледа, изјавио је вечерас министар здравља Златибо Лончар и најавио да ће у следећој години бити настављено запошљавање младих лекара, улагање у нову листу лекова за најтеже болести, а да ће држава исплаћивати новчане накнаде за даваоце репродуктивних ћелија.
loncar, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Лончар је рекао да је у акцијама бесплатних прегледа, које је покренуло Министарство здравља, код 8.764 пацијената на време откривена болест која је излечива и додао да су најчешће дијагностиковане малигне болести, али и друга обољења која могу да доведу до смртног исхода.

''Акцију смо покренули да подигнемо свест грађана о превентивним прегледима, као и да помогнемо старијим грађанима који су чували унучиће због и нису стизали да у току радне недеље закажу преглед, али и људима који раде на таквим местима где не могу да оду код лекара када добију термин", рекао је Лончар у Дневнику РТС-а.

Упитан да ли су данас на својим радним местима били и дипломци којима су у петак уручени уговори о раду, Лончар је казао да је у систем укључено више од 500 младих лекара и око 1.000 медицинских сестара и техничара.

Он је нагласио да се неће стати када је реч о запошљавању у здравству и да ће по здравственим центрима у градовима широм Србије бити спровођени јавни позиви како би се утврдило колико је лекара на бироима и са каквим просецима.

Министар је казао да је недавно започето и запошљавање додатног броја серверки и спремачица којих, такође, недостаје у здравственим установама.

''Строго ћемо да контролишемо коефициенте како би им се исплаћивао прековремени рад. Улажемо и у њих, а не само у лекаре и медицинске сестре'', рекао је Лончар.

На питање шта ће у наредној години бити приоритети када је реч о улагањима у здравству, будући да је из буџета опредељено 32 милијарде динара, министар је казао да ће то пре свега бити нова листа лекова - за карцином плућа, хепатитис Ц, мултиплусклерозу.

Најавио је да ће до четвртка бити завршени сви папири и да ће почети радови на рушењу и изградњи нове Инфективне клинике у Београду.

''Али није довољно улагање само у инфраструктуру, ништа нам не значи без лекара и медицинских сестара. Наставићемо са повећањем плата и побољшањем услова, радићемо све да задржимо лекаре и сестре'', рекао је он.

На констатацију да је Србија ове године добила банку репродуктивних ћелија, али да нема много давалаца јајних ћелија, министар је казао да ће држава од следеће године проналазити средства и исплаћивати надокнаде женама и девојкама које желе да донирају јајне ћелије.

''Више нам се то исплати, него да увозимо јајне ћелије'', објаснио је Лончар.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести