Guverner Basre kandidat za novog premijera Iraka

Al-Eidani je guverner južne pokrajine Basre (AP)

Blok stranaka koje podržava Iran u Parlamentu Iraka u srijedu je nominirao Asaada al-Eidanija, guvernera južne pokrajine Basre, za novog premijera te države, a taj potez odbacili su mnogi demonstranti, koji zahtijevaju potpunu promjenu političkog sistema, prenosi Al Jazeera English.

“Kao najveći blok u Parlamentu, u skladu sa članom 76 Ustava Iraka, blok Binaa nominira guvernera Basre Assada al-Eidanija za novog premijera”, kazao je za Al Jazeeru glasnogovornik grupacije stranaka Ahmad al-Assadi.

Poginulo više od 450 osoba

Blok Binaa, povezan s Narodnim jedinicama mobilizacije (PMF), koje podržava Iran, čine alijansa Fatah, koju predvodi Hadi al-Amrir, i Koalicija pravne države, na čelu s bivšim premijerom Nourijem al-Malikijem.

“Predali smo predsjedniku Barhamu Salihu našu nominaciju i očekujemo da će uskoro objaviti da je Al-Eidaniju dao zadatak da formira novu vladu”, naveo je Assadi za Al Jazeeru.

Masovne demonstracije potresaju Irak od 1. oktobra, a učesnici protesta traže potpunu promjenu političkog sistema i klasa, koje vide kao sektaške, korumpirane i krive što su većina Iračana siromašni. Otad je poginulo više od 450 ljudi.

Premijer Adel Abdul Mahdi podnio je ostavku u novembru zbog pritiska protesta s ulica, a i dalje je u uredu u svojstvu vršioca dužnosti.

Pregovori o novom kandidatu u blokadi su od isteka posljednjeg roka u nedjelju u ponoć. Proiranski blok pokušao je nametnuti druge kandidate prošle sedmice, ali je, navodno, predsjednik Iraka Saleh pružio otpor.

Demonstranti odbijaju Eidanija

U utorak je Parlament usvojio novi izborni zakon koji dozvoljava glasačima da biraju pojedinačne zastupnike umjesto da biraju na listi stranaka.

Na trgu Tahrir, centru protesta u prijestonici Bagdadu, odbijaju nominaciju guvernera Basre i tvrde da Eidani predstavlja aktuelni establišment.

“Pokret demonstracija odbija svakog kandidata koji je iz aktuelnih iračkih stranaka i saveza”, naveo je Ali Khraybit, 27-godišnji demonstrant.

“Jasno je koga želimo za novog premijera. Želimo kandidata koji nije korumpiran i koji je nezavisan od aktuelnog establišmenta. Eidani je dio političkog sistema za koji želimo da ode i stoga će naši protesti biti nastavljeni sve dok ne dobijemo premijera u skladu s našim kriterijima.”

Izvor: Al Jazeera